Radnici KAP-a se vratili na kapije

Bivši radnici su 4. novembra počeli blokadu zbog tvrdnje šef menadžerskog tima da nije obavezan Vladi dostaviti spisak penzionera za otpremnine (Al Jazeera)

Uprkos blokadi kapija Kombinata aluminijuma Podgorica, koju je organizirao dio zaposlenih, desetak kamiona s metalom napustilo je krug fabrike.

Policija je probila blokadu sporednog ulaza na kojoj radnici KAP-a protestiraju već treći dan, sprečavajući izvoz aluminija.

Uprkos svemu, radnici ostaju na kapiji, a za četvrtak je zakazan sastanak s ministrom ekonomije, na kojem će se razgovarati o njihovim zahtjevima za isplatom otpremnina od 7.000 do 14.000 eura i novca iz stambenog fonda.

Radnici su legli ispred kapije, ali ih je policija silom podigla i uklonila dok kamioni nisu izašli.

Policija je upotrijebila silu, iako je prethodno najavljivala da se neće miješati, jer nije bilo narušavanja javnog reda i mira.

Blokada izvoza

Bivši i sadašnji radnici KAP-a u Crnoj Gori, koji su stekli pravo na penziju, nastavili su blokadu izvoz aluminija, uprkos upozorenju da fabrici prijeti zaustavljanje proizvodnje ukoliko se blokada ne prekine do 15 sati.

Predstavnik radnika koji su stekli pravo na penziju Radovan Tošković kazao je da radnici očekuju da razgovaraju s nekim od predstavnika nadležnih institucija te da će istrajati u svojim zahtjevima ako se to ne desi.

Kako je rekao Tošković, šef menadžerskog tima koji upravlja KAP-om Nebojša Dožić svojim upozorenjima o zaustavljanju proizvodnje pokazuje nemoć u vođenju poslovne politike fabrike.

“KAP nije stao ni kad su navodno Ruse trebalo da uklone. Dok su deblokirali prošlo je mjesec i po, pa KAP nije stao. Nama nije ni namjera ni pomisao da ugrozimo Kombinat”, rekao je Tošković.

Deblokada izvoza nije u rukama obezbjeđenja Dream Team Security, kazala je izvršna direktorica Jovana Vlaisavljević za crnogorske medije.

“Bilo kakvo otvaranje kapije može dovesti do fizičkog kontakta našeg radnika, a oni za to nemaju ovlašćenje, jer ne smije da uzvrati, a nema potrebe da bude napadnut. Jedino je moguća saradnja sa Upravom policije i da se na taj način riješi puštanje kamiona kroz glavnu kapiju”, istakla je Vlaisavljević.

Stečajni upravnik Veselin Perišić kazao je ranije da je od Montenegrobonusa dobio dopis kojim su ga obavijestili da je, ukoliko se blokada ne prekine u srijedu do 15 sati, nemoguće održavati proizvodnju i da će teško biti pristupiti i planskom gašenju proizvodnje, prenijela je agencija Mina.

“To bi značilo da bi proizvodnja u KAP-u bila havarijski zaustavljena, a suvišno je govoriti šta to znači sa aspekta materijalne štete i svih ekoloških i drugih posljedica”, upozorio je Perišić.

Zahtjevi radnika

Bivši radnici su 4. novembra počeli blokadu zbog tvrdnje Dožića da nije obavezan Vladi dostaviti spisak penzionera za otpremnine, iako se tako dogovorio s njihovim pravnim zastupnikom Zoranom Piperovićem i ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem.

Oko 420 radnika KAP-a koji su stekli pravo na prijevremenu penziju traže od Uprave i države isplatu otpremnina, uplatu beneficiranog staža i isplatu novca iz stambenog fonda.

Država je do sada pozitivno odgovorila na prva dva zahtjeva. Već je uplaćeno oko 2,2 miliona eura za povezivanje radnog staža i beneficije, a u narednom periodu trebale bi biti uplaćene i otpremnine.

Radnici traže isplatu otpremnina od 6.000 do 14.000 eura, 177 eura po godini staža iz stambenog fonda i uplatu beneficiranog staža za 240 radnika.

Posljednjim izmjenama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju oko 420 radnika KAP-a steklo je pravo na prijevremenu penziju.

Njih 166 je već steklo pravo na penziju, ali preostalih nešto više od 250 radnika čekaju na uplatu 2,2 miliona eura za beneficirani radni staž.

Izvor: Agencije