Hrvatska: Preko portala do evropskih fondova

Razvijanje aplikacija pomoću kojih djeca s poteškoćama lakše uče, primjerice, osnovne matematičke vještine, cilj je projekta na kojem radi trideset stručnjaka s četiri zagrebačka fakulteta. Oni su povukli 550.000 eura iz pretpristupnih fondova Evropske unije. I to – sami.

“Nismo uključivali nikakve konzultante sa strane i moram priznati jedan od izazova zašto uopće predavati ovaj projekt je bio da li mi to možemo, jer bila je velika fama oko toga koliko je komplicirano prijavljivati te europske projekte. Sve ukupno zbrojeno, to su dvije godine vremena pripremnog prije kretanja projekta”, kaže Vedran Podobnik, profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

No, nije svima tako lako. Kako bi pomoglo građanima i poduzetnicima da lakše dođu do evropskog novca, Ministarstvo fondova EU-a pokrenulo je novi portal – strukturnifondovi.eu.

Ideja je da svi zainteresirani na portalu sve doznaju u tri koraka. Prvi – mogu provjeriti je li njihov projekt uopće pogodan za finansiranje iz fondova EU-a. “U drugom koraku mogu pretražiti sve aktualne i buduće natječaje; u trećem – naći pomoć u pripremi”, javlja iz Zagreba Jasmina Kos, reporterka Al Jazeere.

Informacije više ne treba tražiti po stranicama domaćih i stranih institucija.

Dostupno još više novca

“Portal objedinjuje sve informacije svih tijela koja su uključena u provedbe i apsorpcije novaca iz EU fondova”, kaže Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Do pristupanja Uniji Hrvatska je, od dostupnih 1,2 milijarde eura, povukla samo 330 miliona eura, što je samo 26 posto. Nakon ulaska u Uniju Hrvatskoj je dostupno mnogo više novca. Do kraja ove godine 438 miliona eura, od kojih Vlada očekuje povući većinu, a do 2020. godine Hrvatskoj će na raspolaganju biti ukupno 8,8 milijarda eura.

Ideja za trošenje ima.

“Samo projekti u prometu i zelenim tehnologijama, zaštiti okoliša bit će teški više od šest miljardi eura u narednih sedam godina”, kaže Grčić.

No, za pripremu projekata treba vremena. A Hrvatska ga je proteklih godina, kaže ministar, samo gubila. I sada su rijetki oni koji se kroz šumu papira, formulara i pravila uspješno probijaju sami. Ostalima će i uz novi portal trebati pomoć upućenih stručnjaka, kojih Hrvatskoj i sada nedostaje.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Bh. političari još nemaju odgovor o primjeni presude Sejdić – Finci. Dok do njega ne dođe, Evropska komisija “kažnjava” ovo zemlju. Iz nacionalnog paketa za 2013. Bosni i Hercegovini je oduzeto 47, od ukupno 87 miliona eura. U našem studiju je ekonomski stručnjak, savjetnik u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, Igor Gavran.

Published On 14 Oct 2013

Koliko su zemlje regije iskoristile mogućnosti koje pružaju IPA fondovi? Za koje projekte su namijenjeni IPA fondovi? Gdje su najveće prepreke za apliciranje i korištenje sredstava iz ovih fondova? IPA fondovi predstavljaju instrument EU-a za bespovratnu finansijsku predpristupnu pomoć zemljama kandidatima, kao i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU za period 2007- 2013. O fondovima […]

Published On 21 Aug 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO