Crna Gora od EU dobila 245 miliona eura

Crna Gora može očekivati još 250 miliona eura iz IPA fondova, izjavio je Pejović (www.gov.me)

Evropska unija je za Crnu Goru tokom proteklih sedam godina izdvojila 245 miliona eura kroz IPA fondove, a i u narednih sedam godina može se računati na sličnu podršku, izjavio je glavni pregovarač države s EU-om Aleksandar Andrija Pejović.

On je rekao da su pregovori o pristupanju najzahtjevnija etapa evropskog puta Crne Gore, ali i najbolja priprema za buduće članstvo u EU, prenosi Srna.

“Nastupajući period moramo iskoristiti u pravcu jačanja unutrašnjih kapaciteta, prije svega u pogledu unapređenja znanja, vještina i mehanizama koordinacije, da bismo do stupanja u punopravno članstvo bili spremni preuzeti sve obaveze i bili u stanju iskoristiti sve mogućnosti koje članstvo nudi”, dodao je Pejović.

Jačanje kapaciteta

Prema njegovim riječima, EU pomaže državama koje su u procesu pristupanja da izgrade i ojačaju unutrašnje kapacitete i budu spremne suočiti se s izazovima članstva.

“Osim stručne i tehničke podrške, EU, kroz IPA fondove, pruža i finansijsku podršku državama kandidatima i potencijalnim kandidatima da ispune zahtjeve za članstvo”, dodao je Pejović.

Kako je saopćio, dodijeljeni novac je iskorišten, u najvećoj mjeri, za podršku harmonizaciji zakonodavstva, projektima u oblasti zaštite životne sredine, saobraćaja, pravde i unutrašnjih poslova, reforme državne uprave, socijalnog razvoja, poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i za prekogranične i transnacionalne projekte saradnje.

Izvor: Agencije