Vukovar: Na potezu nezadovoljni građani

Vukovarski gradski vijećnici u ponedjeljak su rekli svoje. Od tri prijedloga, izglasan je onaj o potpunom uklanjanju ćirilice iz Vukovara kao mjesta posebnog pijeteta. To je bio prijedlog Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske stranke prava “dr. Ante Starčević”, dakle istih onih koji su prije četiri godine izglasali slobodnu uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u društvenom i javnom životu Vukovara.

Na potezu su sada oni nezadovoljni – građani Vukovara, stranke, gradonačelnik – svi mogu podnijeti zahtjev za ocjenom ustavnosti, izvještava iz Vukovara reporterka Al Jazeere Jasmina Kos.

“Ukoliko [Gradsko] Vijeće, u ovom slučaju – srpske nacionalne manjine Grada Vukovara – smatra da su općim aktom predstavničkog tijela narušena ustavna i druga prava, o tome će svakako obavijestiti središnje tijelo, odnosno Ministarstvo uprave. Po zaprimanju obavijesti, ministar uprave ima osam dana da donese odluku.  Ukoliko donese odluku da neke odredbe nisu u skladu s Ustavom i zakonom, o tome obaviještava Vladu Hrvatske i ona u roku 30 dana upućuje taj Statut, odnosno te odredbe Ustavnom sudu, čija je odluka konačna”, objašnjava Arsen Bauk, hrvatski ministar uprave.

Dakle, ako građanin podnese zahtjev Ustavnom sudu za ocjenom ustavnosti – do odluke se primjenjuje postojeći Statut. No, ako gradonačelnik ili Srpsko narodno vijeće zahtjev podnese ministarstvu – Vlada potom može, do odluke Ustavnog suda, obustaviti primjenu nekih odredbi.

Prava ustavnih manjina

Hoće li gradonačelnik pokrenuti zahtjev, nije želio reći. Ni predsjednik SNV-a ne odgovara hoće li tražiti ocjenu ustavnosti.

“Hrvatska mora završiti svoje ratove. I nitko nema pravo, bez obzira na svoje osjećaje, bez obzira na stradanja, da traži da se proglašavaju posebna mjesta pijeteta. Mi razmišljamo – ukoliko se s ovim ne prestane – da se obratimo relevantnim institucijama Ujedinjenih naroda, Europske unije i OSCA”, kaže Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a.

Izglasani Statut želi izuzeti Vukovar od primjene zakona i Ustavnog zakona koji se bave pravima nacionalnih manjima.

“Ustavni zakon je zakon koji je donesen dvotrećinskom većinom u hrvatskom Parlamentu. Prema tome, nijedna odluka jedinica liokalne samouprave ga ne moće staviti van snage”, kaže Milanka Opačić, potpredsjednica hrvatske Vlade.

A Stožer za obranu hrvatskog Vukovara za dva tjedna počinje prikupljati potpise za raspisivanje referenduma. Koje pitanje će postaviti i kako ga formulirati – još ne otkrivaju. No obećavaju – obilježavanje pada Vukovara 18. studenog bit će mirno i dostojanstveno, kaže Jasmina Kos.

Izvor: Al Jazeera