Pregovori se nastavljaju sutra

Ivica Babić tvrdi da nije toliko problem u ministru zdravlja Rajku Ostojiću, koliko u Spomenki Avberšek (Al Jazeera)
Ivica Babić tvrdi da nije toliko problem u ministru zdravlja Rajku Ostojiću, koliko u Spomenki Avberšek (Al Jazeera)

Iako se najavljivalo da bi danas mogli završiti pregovori o novom Kolektivnom ugovoru za zdravstvenu djelatnost, malo je vjerojatno da će danas biti prekinut štrajk bolničkih liječnika, koji traje već 48 dana.

Pregovori sindikata zdravstva i ministra Rajka Ostojića završili su jutros i bit će nastavljeni sutra u 10 sati, a u tijeku je izvanredna skupština Hrvatskog liječničkog sindikata, na kojoj bi trebao odlučiti hoće li potpisati novi Kolektivni ugovor i prekinuti štrajk ili će poduzeti nove sindikalne akcije.

Kolektivni pregovori u Ministarstvu zdravlja i danas su završili bez dogovora o potpisivanju novog kolektivnog ugovora, a glavni razlog su nesuglasice između sindikalnih čelnika Ivice Babića i Spomenke Avberšek koji jedno drugo prozivaju za blokadu pregovora i obmanjivanje javnosti.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek tvrdi da predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić ponovno traži za liječnike prava iz ništavnog kolektivnog ugovora iz 2011., odnosno 260 milijuna kuna neto godišnje za svega 5700 liječnika koji imaju dežurstva i pripravnost, te pita što je s ostalim zaposlenicima u zdravstvu kojih je ukupno 72.000.

Međusobne prozivke sindikata

“On stoji na svojim pozicijama, a Samostalni sindikat na pozicijama svih radnika u zdravstvu kojima bi svima na isti način trebao biti plaćen prekovremeni rad”, rekla je Avberšek novinarima nakon današnjih pregovora koji su trajali nešto više od sat vremena.

Prozvala je Babića da govoreći o iznosu od nešto više od 9 milijuna eura, koliko navodno iznose zahtjevi njegova sindikata, obmanjuje javnost jer je taj iznos višestruko veći, oko 39 milijuna eura.

Ivica Babić, koji je pregovore napustio radi odlaska na izvanrednu skupštinu svojega sindikata, tvrdi pak da je “kamen spoticanja” Spomenka Avberšek, dok “ima osjećaj da ministar Rajko Ostojić i njegova pregovaračka ekipa žele riješiti problem i privesti pregovore kraju”.

Odbio je prejudicirati što će danas, vezano uz liječnički štrajk, odlučiti skupština njegova sindikata koja je počela u 12 sati.

Iako dogovor u pregovorima nije postignut današnje održavanje sindikalne skupštine, po Babićevim riječima, ima smisla jer će obavijestiti članstvo o svemu što je dosad ispregovarano, a očekuje i da će njegova pregovaračka opcija od danas “biti čvršća”.

“Skupština će odlučiti koji je minimum ispod kojega ja, kao pregovarač, ne mogu ići”, zaključio je Babić.

Ostojić: Otvoreno još 8 članaka KU

Ministar zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je kako su danas dva članka budućeg kolektivnog ugovora, koji se odnose na materijalna pitanja, uspjeli privesti kraju te da je ostalo otvoreno još osam članaka.

“Danas smo precizno i jasno definirali što je rad u pripravnosti i rad po pozivu”, rekao je ministar te podsjetio da su u ništetnom kolektivnom ugovoru pripravnost i dežurstva bili imperativno prekovremeni rad.

Istaknuo je i da će se svaki sat prekovremenog rada precizno evidentirati i plaćati. To se dosad nikad nije radilo u Hrvatskoj, a oko toga su se složili svi sindikati jer svi žele čiste račune, ustvrdio je.

Za razliku od sindikalnih čelnika, ministar nije želio izlaziti u javnost s podacima o kolikoj svoti novca se radi. Samo je rekao da je sve što njegovo ministarstvo nudi u skladu sa zakonom. “Konkretan iznos bit će poznat sutra, prekosutra kada završe pregovori, a riječ je o svoti koja se potpuno uklapa u gabarite proračuna”, poručio je.

Pesimizam i prije sastanka

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek i prije sastanka rekla je novinarima da ni danas neće biti gotovo, jer ona neće prihvatiti zahtjeve predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića, javlila Hina.

Ustvrdila je kako Babić traži da se kolektivnim ugovorom poboljšaju uvjeti rada za samo 5.700 liječnika od njih 12.600, koliko ih je ukupno u sustavu, za što bi trebalo izvojiti skoro 300 milijuna kuna godišnje.

Ivica Babić, također je prije sastanka rekao kako nije siguran da će danas išta biti gotovo. Tvrdi da nije toliko problem u ministru zdravlja Rajku Ostojiću, koliko u Spomenki Avberšek, koja, po njegovim riječima, namjerno odugovlači i traži povećanje osnovnih plaća.

Vjerujem da bi se s ministrom Ostojićem i mogao dogovoriti, ali ne i sa Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi, koji “ima svoju retoriku”, rekao je Babić.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO