Odgođene završne riječi za ubojstvo Pukanića

Ivo Pukanić i njegov suradnik Niko Franjić ubijeni su 23. listopada 2008. godine u Zagrebu (EPA)
Ivo Pukanić i njegov suradnik Niko Franjić ubijeni su 23. listopada 2008. godine u Zagrebu (EPA)

Završne riječi na suđenju Sretenu Jociću zvanom Joca Amsterdam i beogradskom dijelu skupine zbog optužbi da su 23. listopada 2008. godine u Zagrebu ubili vlasnika hvatskog tjednika “Nacional” Ivu Pukanića i njegovog suradnika Niku Franjića odgođene su u Specijalnom sudu u Beogradu za sutra.

Prethodno je predsjednik sudskog vijeća Vladimir Vučinić priopćio odluku predsjednika vršitelja funkcije Višeg suda u Beogradu da odbija kao neosnovan zahtjev za njegovo (Vučinićevo) izuzeće koji je ranije danas podnio Željko Milovanović, optuženi kao neposredni izvršitelj ubojstva, javlja Tanjug.

Odluka o odbijanju izuzeća može se pobijati samo žalbom na presudu koja će tek biti izrečena, ukazao je Vučinić i napomenuo da on ostaje predsjednik sudskog vijeća u tom postupku.

Otkazao punomoć braniteljima

Međutim, nakon što je Milovanović iz revolta jutros otkazao punomoć svojim izabranim braniteljima, pa mu je sud postavio branitelja po službenoj dužnosti, odvjetnika Milana Perkovića.

Sutra će tužiteljstvo za organizirani kriminal izlagati svoju završnu riječ, a potom će to učiniti obrana Sretena Jocića i Milenka Kuzmanović. Sudac Vučinić je rekao da tužiteljstvu daje četiri sata za završnu riječ, a odvjetnicima obrane iokrivljenima po dva i pol sata.

Novi Milovanovićev branitelj naknadno će dobiti dodatno vrijeme za upoznavanje s predmetom i pripremom završne riječi, napomenuo je sudac.

Milovanović je izuzeće sudije zatražio jer je njegovo vijeće prethodno odbilo prijedlog branitelja tog optuženog za saslušanje Roberta i Luke Matanića te Amira Mafalanija, koji su u Zagrebu osuđeni na višedesetljetne kazne zatvora kao izvršitelji tog ubojstva kao i svjedoka u hrvatskom procesu Tomislava Marjanovića.

Milovanović sucu: Postavili ste se kao tužitelj

Milovanović smatra da je sudac vodio postupak “rukovodeći se optužnicom, a onda i presudom u Zagrebu”.

“Vi ste sve u sudnici pokušali da ubedite da sam ja lice sa snimka parkinga Nacionala (koje je parkiralo skuter na kom je bila montirana eksplozivna naprava od koje su stradali Pukanić I Franić). Vi ste se postavili kao tužilac jer ste sve vreme pokušavali da dokazete moju krivicu a ne istinu”, rekao je Milovanović.

Potom je otkazao punomoć svojim odvjetnicima Dušanu Mašiću i Savku Perkoviću tvrdeći “da je očigledno da oni ne mogu da ga odbrane u tom postupku” i zatražio od suda da mu postavi branitelja po službenoj dužnosti. 

Više od tri godine suđenja

Na suđenju Sretenu Jociću, zvanom Joca Amsterdam i beogradskom dijelu optuženih, danas je, nakon više od tri godine suđenja, trebalo početi izlaganje završnih riječi tužiteljstva i obrane.

Specijalni sud je sredinom rujna okončao dokazni postupak na suđenju. Osim Jocića, za sudjelovanje u ubojstvu kao neposredni izvršitelj optužen je Željko Milovanović, dok za pomaganje i logistiku odgovara Milenko Kuzmanović.

Milovanović je prošle godine u Zagrebu u odsustvu osuđen na 40 godina zatvora za podmetanje ekspoloziva kojim su ranjeni Pukanić i Franjić.

Optužnica srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal tereti Jocića da je organizirao kriminalnu grupu koja je izvršila ubojstvo Pukanića i Franjića 23. listopada 2008. godine, nakon što je sa “za sada neidentificiranom osobom” postignuo dogovor da za 1,5 milijuna eura ubije vlasnika “Nacionala”.

Milovanovića se tereti za postavljanje eksploziva

Tužiteljstvo navodi da su, pored Jocića, pripadnici kriminalne grupe bili Milovanović i Kuzmanović.

Jocić je uhićen 27. travnja 2009. u Beogradu i do prošle je zime bio u pritvoru, nakon čega je prebačen u zatvor na odsluženje kazne od 15 godina zatvora za ubojstvo Gorana Marjanovića 1995. godine.

Milovanović je, također, u pritvoru, a nedavno je oslobođen optužbi za pokušaj bijega iz pritvorske jedinice Specijalnog suda 7. veljače 2012. zajedno sa Sretkom Kalinićem. Kuzmanović je od 9. ožujka pušten da se brani sa slobode.

Milovanovića se tereti da je postavio eksploziv pored automobila ubijenog hrvatskog novinara, a Kuzmanović da je pripadnicima zagrebačkog dijela “Jocićeve grupe” trebao osigurati putovnice za bijeg nakon počinjenja ubojstva.

Hrvatskom dijelu 148 godina zatvora

Hrvatskom dijelu grupe, Robertu i Luki Mataniću, Amiru Mafalaniju, Bojanju Guduriću i Slobodanu Ðuroviću, kao i Milovanoviću, sudilo se u Zagrebu.

Vrhovni sud Republike Hrvatske je prvostupanjsku presudu, kojom su bili osuđeni na 150 godina zatvora, smanjio u travnju za svega dvije godine.

Robertu Mataniću, koji je organizirao grupu, Vrhovni sud je potvrdio 33 godine kazne zatvora, njegovom rođaku Luki Mataniću jedinstvena kazna smanjena je sa 16 na 15 godina, a to je učinjeno i za Amira Mafaljanija.

Željku Milovanoviću, koji je, prema presudi, eksplozivom u mopedu koji je dovezao u dvorište Nacionala ubio Pukanića i Franjića, potvrđena je maksimalna zatvorska kazna od 40 godina zatvora, a Bojanu Guduriću, koji je u rezervi čekao sa snajperom ukoliko eksploziv zataji, potvrđena je kazna zatvora od 30 godina.

Ðurović je kao posrednik između naručitelja ubojstva i izvršitelja osuđen na 25 godina zatvora.

Prema srbijanskoj optužnici, motiv ubojstva Pukanića je to što je u medijima u Hrvatskoj i Srbiji iznosio saznanja o djelovanju više kriminalnih grupa na području Srbije i zemalja u regiji.

Đurović branio Jocića

Sud u Zagrebu nije utvrdio postojanje zločinačke organizacije, kako se navodi u optužnici, kao ni naručitelja ubojstva, pa tako i motiv Pukanićeve likvidacije.

Motiv optuženih za to ubojstvo, prema stavu Suda u Zagrebu, bilo je koristoljublje, budući da su za ubojstvo jednog od najeksponiranijih novinara na ovim prostorima dobili 1,5 milijuna eura.

Taj Sud smatra da samo Ðurović, koji je bio veza između nepoznatog naručitelja i izvršitelja, te koji je poticao na to ubojstvo, zna tko je naručitelj zločina.

Ðurović je, pak, u siječnju 2011. godine, svjedočeći putem videoveze sa Županijskim sudom u Zagrebu, branio pred Specijalnim sudom u Beogradu svog kuma Jocića, navodeći da on nema nikakve veze sa ubojstvom vlasnika “Nacionala”.

Svoju tvrdnju Ðurović je potkrijepio upravo navodima presude Županijskog suda u Zagrebu, u kojoj se Jocić niti ne spominje, dok ga srbijansko tužiteljstvo za organizirani kriminal tereti kao organizatora te likvidacije.

“Sreten Jocić je uhapšen samo na osnovu izjave (svjedoka suradnika iz hrvatskog procesa) Tomislava Marjanovića da sam u stanu Roberta Matanića razgovarao s nekim i da on pretpostavlja da je to Jocić”, rekao je tada Ðurović.

Izvor: Agencije


Povezane

Vrhovni sud uz manje izmjene potvrdio je presudu protiv šestorice optuženih za ubistvo hrvatskog novinskog magnata Ive Pukanića i šefa marketinga u njegovom Nacionalu Nike Franjića. Osuđeni su na ukupno 163 godine zatvora. U odnosu na drugostepenu presudu nema većih promjena, osim što je Slobodanu Đuroviću kazna smanjena sa 25 na 23 godine zatvora. Ovo […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO