Nema rješenja za agoniju Hidrogradnje

Oko 100 radnika sarajevske građevinske kompanije Hidrogradnja protestiralo je u ponedjeljak ispred zgrade Vlade entiteta Federacija Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Tražili su ostavku federalnog premijera Nermina Nikšića te ministra energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja.

Razlog za ovaj potez i nastavak štrajka radnika tog preduzeća je što federalna Vlada, kako kažu, nije ispoštovala niti jedno obećanje postignuto sa Sindikatom 21. oktobra o pomoći Hidrogradnji.

Iz sindikata navode kako je na sceni poduhvat snaga koje žele da ova kompanija bude odvedena u stečaj, a novoformirana uprava bi, prema tvrdnjama radnika, preuzela poslove koje su potpisali Vlada i međunarodni kreditori u vezi s hidroenergetskim projektima. Održan je i kraći sastanak s premijerom Federacije, no bez konkretnih rezultata.

Jedanaest godina agonije

Radnici ističu da nema abolicije za politički podobne direktore i članove Nadzornog odbora i traže da oni koji su prekršili zakone budu krivično sankcionirani.

“Ovdje su trebali raditi zakonski, a ne protiv zakona. To su radili Uprava i Nadzorni odbor, po nalogu Vlade Federacije, odnosno šefova koji su ih postavili. Čujete li vapaj ovih radnika? Dobijete papir da se liječite, a ne možete kupiti lijekove. Pogledajte našu djecu, unučad… Ne možemo se liječiti, ne možemo u penziju… I to traje 11 godina. Tražimo posao, plate i doprinose”, izjavio je predstavnik sindikata Hidrogradnje Redžep Tufekčić.

“Nemam radnog staža. Ništa nije uplaćeno osam godina. Nemamo zdravstveno osiguranje. Nemamo plate. Ne možemo se liječiti. Nemamo za život. Danima ljudi dolaze. Obećavaju i lažne nade daju, a naša djeca gladuju. Muž mi ne radi, na birou je. Živimo od maminim 70 maraka [35 eura] penzije”, kazala je radnica Hidrogradnje Azra Fisović.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO