Kosovo: Deset gradonačelnika u prvom krugu

Centralna izborna komisija Kosova saopćila je u ponedjeljak navečer da su od 30 općina u njih 10 u prvom krugu izabrani gradonačelnici, dok se u šest općina sa srpskom većinom južno od Ibra ide u drugi krug izbora.

Ove, preliminarne rezultate, objavila je na konferenciji za novinare predsjednica CIK-a Valdete Daka i dodala da njima nisu obuhvaćeni glasovi iz četiri općine na sjeveru.

Drugi krug izbora bit će održan 1. decembra

Preliminarni rezultati ukazuju na rapidan pad Demokratske partije Kosova Hashima Thacija, povećanje glasova Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafe i Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja, te pad popularnosti pokreta Samoopredjeljenje Albina Kurtija.

Što se tiče srpskih političkih subjekata, na nivou Kosova evidentno je da je Građanska inicijativa “Srpska” dobila najviše glasova.

Osuda nasilja u Mitrovici

Sjedinjene Američke Države osudile su “pokušaj ekstremista da, koristeći nasilje i prijetnje, podriju demokratski proces u Sjevernoj Mitrovici” i izrazile očekivanje da će biti provedena puna istraga o tome, rečeno je Tanjugu u State Departmentu.

Njemačka odala priznanje

Njemačka odaje priznanje Beogradu i Prištini za izborni proces na Kosovu i istovremeno osuđuje nasilje ekstremista, izjavio je glasnogovornik njemačke Vlade Stefan Zeibert, ističući da to nasilje ne može zaustaviti “put kompromisa”.

Lokalni izbori na cijeloj teritoriji Kosova bili su važan i odvažan korak na putu ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, ocijenio je on i dodao da Njemačka stoga odaje priznanje odgovornima na obje strane.

“Njemačka istovremeno osuđuje nasilje ekstremista, koje je bilo usmjereno protiv slobodnih izbora na sjeveru zemlje. Ovo nasilje se ne može opravdati i ono neće moći zaustaviti put razuma i kompromisa kojim se krenulo”, navodi se na internetskoj stranici njemačkog Ministarstva vanjskih poslova.

Zvaničnik State Departmenta je u Washingtonu rekao da “oni koji su izvršili nasilje moraju odgovarati”.

“Sjedinjene Američke Države su spremne pomoći da se dođe do uspješnog ishoda demokratskog procesa i u tome nastavljamo podržavati vlade Kosova i Srbije, koje idu ka normalizaciji odnosa kroz dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije i time poboljšavaju život ljudi i pomjeraju regiju naprijed”, naveo je američki funkcioner.

On je izrazio očekivanje da će kosovske vlasti, uz pomoć OSCE-a i EU-a, istražiti događaje od nedjelje i razmotriti naredne korake.

Funkcioner State Departmenta je lokalne izbore na Kosovu ukupno ocijenio kao uspješne, rekavši da prvi izvještaji govore o značajno većoj izlaznosti u odnosu na prethodne lokalne izbore, naročito u sredinama u kojima su Srbi većina.

NATO i EU: Neprihvatljiv čin

NATO i EU osudili su napad na biračko mjesto u sjevernom dijelu Mitrovice, na sjeveru Kosova, tokom nedjeljnih lokalnih izbora, javlja agencija Anadolija.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen na konferenciji za novinare osudio je napad na biračko mjesto, ocijenivši takav čin neprihvatljivim.

“Oštro osuđujem napade na sjeveru Mitrovice. Nasilje i prijetnje su neprihvatljivi”, poručio je on.

Napominjući da su snage NATO-a raspoređene u tom dijelu Kosova izvršile premještaj svojih pripadnika u područje gdje su zabilježeni napadi, Rasmussen je kazao kako ne smije biti dozvoljeno da incidenti negativno utječu na proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

“Bit ćemo obazrivi i u ovom kritičnom periodu. KFOR će biti u službi svih građana Kosova, nepristran i u službi njihove sigurnosti”, pojasnio je Rasmussen.

Maja Kocijančić, glasnogovornica visoke predstavnice EU-a za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton, osudila je događaj u Mitrovici, koji je, kako je kazala, zasjenio inače miran tok izbornog procesa na Kosovu.

Više maskiranih osoba nasilno su ušle na biračko mjesto u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u sjevernom dijelu Mitrovice, gdje su uništavali izborni materijal i inventar, a zatim istjerali prisutne s tog biračkog mjesta.

Ambasadori zadovoljni

“Za osiguranje lokalnih izbora na Kosovu bila je primarno odgovorna Kosovska policijska služba”, izjavila je ranije Maja Kocijančič, odbivši komentirati zahtjeve za ponavljanje izbora u sjevernom dijelu Mitrovice.

Obrazložila je kako o tome ne odlučuje EU, te još jednom ponovila kako je “za osiguranje biračkih mjesta, prije svega, bila zadužena kosovska policija”.

Potvrdila je kako je kosovska policija u nedjelju zatražila pomoć od EULEX-a, koji je, uz podršku KFOR-a, uputio interventne jedinice na mjesta gdje su se dogodili incidenti.

Glasnogovornica Kocijančič je podsjetila kako je visoka predstavnica Ashton osudila incidente u Mitrovici te najavila da će EU formulirati stav o regularnosti izbora tek nakon što evropski promatrački tim u utorak predstavi preliminarni izvještaj o toku izbornog procesa.

Još jednom je ukazala na važost pune primjene Briselskog sporazuma, uz napomenu da je Catherine Ashton u stalnom kontaktu s Beogradom i Prištinom.

Ambasadori pojedinih evropskih zemalja, akreditirani u Prištini, ocijenili su kako su lokalni izbori na Kosovu, izuzev incidenata na sjeveru, uglavnom protekli regularno i bez većih problema, pišu kosovski mediji.

Sedmični list Jeta ne Kosove (Život na Kosovu) objavio je ocjenu norveškog ambasadora Jana Brathua po kojem je, osim “uznemiravajućih vijesti” koje su stigle sa sjevera, u ostalim mjestima koje je posjetio, a bio je u središnjem Kosovu, “tok izbora protekao mirno”.

Britanski ambasador Ian Cliff na sjeveru Kosova “nije primijetio velike nepravilnosti”, ocijenivši “kao normalne nejasnoće koje su postojale kod Srba povodom glasačkih listića, jer prvi put sudjeluju na izborima u organizaciji kosovskih vlasti”.

Izbori nisu bili problematični ni za holandskog ambasadora Roberta Boscha, koji je posmatrao izbore u Prištini i rekao kako je “izborni proces bio miran i nisu ga obilježili neki problemi”.

U prvom krugu 10 gradonačelnika

Prema neslužbenim rezultatima CIK-a, u prvom krugu glasanja na lokalnim izborima izabrano je 10 gradonačelnika, u 24 općine bit će organiziran drugi krug izbora, dok za četiri općine na sjeveru Kosova i dalje nema nikakvih rezultata.

Kako je objavljeno na stranicama CIK-a, a na osnovu 90 posto prebrojanih glasova, u 24 općine bit će organiziran drugi krug glasanja za čelne ljude 1. decembra.

Gradonačelnici su izabrani u prvom krugu u Dečanima, Glogovcu, Štimlju, Kosovu Polju, Istoku, Kačaniku, Podujevu, Elez Hanu, Mamuši i Srbici.

U općinama sa srpskom većinom južno od Ibra, odnosno u Štrpcu, Novom Brdu, Klokotu, Partešu i Ranilugu, birači će ponovo izaći na birališta kako bi izabrali čelne ljude tih jedinica lokalne samouprave.

U nekim općinama već je prebrojano 100 posto glasačkog materijala, kao, naprimjer, u općini Gračanica, u kojoj u drugi krug idu kandidati liste “Srpska” Branimir Stojanović, koji je osvojio 48,9 posto glasova i aktuelni gradonačenik Bojan Stojanović iz Saveza kosovskih Srba, koji je osvojio 35 posto glasova.

Pobjeda Demokratskog saveza Kosova

CIK je potvrdio kako će tokom dana objaviti preliminarne rezultate lokalnih izbora održanih u nedjelju, no koalicija nevladinih organizacija “Demokratija na djelu” već je proglasila Demokratski savez Kosova pobjednikom na kosovskim izborima.

Po neslužbenim rezultatima, objavljenim na stranicama CIK-a, Demokratski savez Kosova je već u prvom krugu pobijedio u Podujevu, Istoku i Kosovu Polju, a očekuju i pobjedu u Gnjilanu i Peći.

Kad je Priština u pitanju vodi kandidat Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, koji je osvojio 43 posto glasova, a u drugom krugu će se za poziciju čelnog čovjeka kosovske metropole boriti sa Shpendom Ahmetijem iz Pokreta Samoopredjeljenje, koji je dobio 32 posto glasova.

Demokratska partija Kosova premijera Hashima Thacija pobijedila je u prvom krugu u Glogovcu, Srbici i Kačaniku, dok vodi u Prizrenu, Južnoj Mitrovici i još nekim općinama.

Privremeni rezultati popodne

CIK je potvrdio kako kosovski izbori nisu poništeni.

“Nismo poništili rezultate bilo gdje na sjeveru Kosova i o tome ćemo raspravljati tek kad do nas dođe izborni materijal. Iako nemamo potpune informacije, izbori na Kosovu nisu poništeni, a preliminarne rezultate imat ćemo u ponedjeljak”, potvrdila je predsjednica CIK-a Valdete Daka.

Reporter Al Jazeere Stefan Goranović javio je iz Prištine kako se predsjednica CIK-a, iako očekivana oko ponoći, pojavila pred novinarima tek ujutro i potvrdila kako nije u mogućnosti reći potpune preliminarne rezultate, te da će to uraditi tokom dana

Navela je kako je glasački materijal sa sjevera Kosova krenuo ka Kosovu Polju na prebrojavanje, ali i demantirala navode nekih medija da je CIK poništio rezultate bilo gdje na sjeveru Kosova.

Izlaznost veća nego na prošlim izborima

Na Kosovu su u nedjelju održani prvi lokalni izbori na cijelom teritoriju od proglašenja neovisnosti 2008. godine, a izborni proces obilježen je kampanjom bojkota i zastrašivanja, te slabim odzivom Srba na sjeveru Kosova, gdje je zabilježen niz incidenata, zbog kojih je nekoliko biračkih mjesta zatvoreno prije 19 sati.

CIK je saopćio kako je na izbore izašlo ukupno 45,79 posto građana, odnosno 814.780 glasača, što je skoro 100.000 više u odnosu na lokalne izbore 2009. godine, kad nije bio obuhvaćen sjever Kosova.

Također, rekli su kako će tek nakon potvrde glasačkih listića iz četiri srpske općine sjevernog Kosova odlučiti jesu li izbori na sjeveru bili uspješni ili ne.

Misija Ujedinjenih naroda na Kosovu je osudila incidente tokom izbora na sjeveru Kosova i zatražila opsežnu istragu, otkrivanje i kažnjavanje počinitelja, zbog čijih je napada i prijetnji zatvoreno nekoliko biračkih mjesta.

OSCE primoran otići

Dužnosnici Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju opovrgnuli su u nedjelju navečer tvrdnje o navodnom zahtjevu za poništavanje lokalnih izbora u sjevernom dijelu Mitrovice i istaknuli da se izborni materijal iz tri sjeverne općine Kosova nalazi pod nadzorom OSCE-a.

Šef misije OSCE-a na Kosovu Jean-Claude Schlumberger saopćio je da su posmatrači ove organizacije bili primorani napustiti biračka mjesta u sjevernoj Mitrovici između 17 i 18 sati zbog ozbiljnih sigurnosnih incidenata, nakon kojih su ta birališta zatvorena.

Schlumberger je istaknuo da ova organizacija nije tražila poništavanje lokalnih izbora u sjevernoj Mitrovici, već samo ranije zatvaranje izbornih mjesta nakon incidenta.

Izborni proces, istaknuo je on, bio je uspješan na cijelom sjeveru do 17 sati, kad su huligani napravili incidente na tri biračka mjesta, uništili glasačke kutije, napali osoblje i bacili suzavac.

‘Srpska’ proglasila pobjedu

Lista Građanska inicijativa ‘Srpska’, koju podržava Vlada Srbije, proglasila je u nedjelju navečer izbornu pobjedu na Kosovu u svih šest srpskih općina južno od Ibra, dok su nevladina udruženja u Prištini saopćila da opozicioni Demokratski savez Kosova vodi u Prištini, Peći i Gnjilanu.

Lista ‘Srpska’ je, prema saopćenju, u ostalih 14 kosovskih općina u kojima je sudjelovala na izborima, također, dobila najviše glasova od svih srpskih listi.

Beogradski mediji, pozivajući se na koaliciju nevladinih udruženja koja prati lokalne izbore na Kosovu, izvještavaju iz Prištine da je, prema preliminarnom broju glasova u Prištini, u vodstvu dosadašnji gradonačelnik i vođa Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa sa 43,6 posto glasova.

Na drugom mjestu je kandidat opozicionog pokreta Samoopredjeljenje Shpend Ahmeti sa 31 posto glasova, što znači da će se prvi čovjek glavnog grada Kosova birati u drugom krugu glasovanja.

Ostanu li ovi rezultati iz izborne utrke, ispast će kandidat vladajuće Demokratske partije Kosova Agim Cheku.

I Mustafa i Thaci proglasili pobjedu

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa proglasio je pobjedu njegove partije na lokalnim izborima na cijelom području Kosova.

Na konferenciji za novinare Mustafa je kazao da je Demokratski savez Kosova ponovo najveća partija u zemlji, te dodao kako preliminarni rezultati ukazuju na to da će on, kao kandidat za gradonačelnika Prištine, ići u drugi krug glasanja, a protukandidat će mu biti Shpend Ahmeti iz pokreta Samoopredjeljenje.

Istovremeno je i lider Demokratske partije Kosova, kosovski premijer Hashim Thaci, proglasio pobjedu svoje stranke na lokalnim izborima.

“U Demokratskoj partiji Kosova imali smo nekoliko ciljeva u ovom izbornom procesu. Prvi je cilj bio da Kosovo položi evropski test o slobodnim i demokratskim izborima, a drugo da izbori budu održanina cijeloj teritoriji Kosova, što se i dogodilo prvi put nakon 14 godina, pored nekoliko incidenata na sjeveru”, rekao je Thaci.

“Od danas slobodno možemo reći da imamo i integraciju sjevera”, ocijenio je Thaci, te naglasio kako je njegova stranka ostvarila i svoj treći cilj – “pobjedu u većini općina na Kosovu”.

Održavanje lokalnih izbora na Kosovu sastavni je dio sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, postignutog u Briselu 19. aprila pod pokroviteljstvom EU-a.

Očekuje se da službeni rezultati izbora budu objavljeni najkasnije do 6. novembra.

Izvor: Al Jazeera i agencije