Meron: Licem u lice sa hororom Tomašice

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron, kazao je prilikom posjete masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora, kako se nada da će rad Haškog tribunala i nacionalnih sudova u regionu dovesti pred lice pravde počinioce zločina i ponuditi makar malo utjehe preživjelima i porodicama ubijenih.

“Teško je za mene da stojim na ovom mjestu gdje se nalazite licem u lice sa hororom koji jedan čovjek može učiniti drugom čovjeku”, izjavio je Meron, nakon što je obišao područje masovne grobnice u Tomašici kod Prijedora, najveće dosad otkrivene masovne grobnice u BiH nakon minulog rata, prenosi Anadolija.

Meron će se danas, nakon obilaska masovne grobnice u Tomašici, sastati sa porodicama žrtava zločina počinjenih na području Prijedora okupljenih oko Udruženja građana “Izvor”, gdje će, kako je kazao, nastaviti razgovarati o svim problemima vezanim za procesuiranje ratnih zločina počinjenih na ovom području.

Logoraši: Zabrinjavajuća šutnja

Predsjednik Udruženja logoraša “Prijedor 92” Mirsad Duratović, u obraćanju predsjedniku Haškog tribunala u Tomašici, istakao je da je zabrinjavajuća činjenica da se u Prijedoru više od 20 godina šutjelo o postojanju ove masovne grobnice.

On je izrazio nezadovoljstvo zbog činjenice da do sada niko nije odgovarao za ubistvo blizu 2.200 prijedorskih Bošnjaka i Hrvata u ratu od 1992 do 1995, te naveo da su sve dosadašnje presude izrečene za zatvaranje i mučenje u logorima.

Duratović je posebno podvukao da očekuje da će, nakon što je otkrivena masovna grobnica u Tomašici, biti dovoljno dokaza da se tokom suđenja Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću dokaže da je na području Prijedora tokom maja 1992. godine počinjen genocid nad nesrpskim stanovništvom.

“Ova masovna grobnica je iskopana i pripremljena da u nju bude sahranjeno hiljadu ubijenih civila, prije nego što je ijedan metak ispaljen u Prijedoru”, upozorio je Duratović.

Ekshumacije na lokalitetu Tomašice počele su prije tri mjeseca i do sada je iz ove najveće masovne grobnice na području BiH pronađeno najmanje 460 posmrtnih ostataka prijedorskih Bošnjaka i Hrvata.

Pretpostavlja se da se u ovoj grobnici nalaze tijela blizu 1.000 Prijedorčana ubijenih na području te opštine u maju 1992. godine.

Meron bi sutra trebao posjetiti i prostore nekadašnjeg logora Omarska kraj Prijedora, a potom će u Sarajevu prisustvovati dvodnevnoj konferenciji povodom 20. godišnjice rada Haškog tribunala.

Izvor: Al Jazeera i agencije