Linić: I Crkva plaća porez na nekretnine

Slavko Linić je najavio kako će se porez na nekretnine primjenjivati vjerojatno već od 2014. godine (Reuters)

Ministar financija Hrvatske Slavko Linić najavio je da će se porez na nekretnine vjerojatno primijenjivati već 2014. godine, a ni Katolička crkva neće biti izuzeta od tog poreza.

“Oporezivanje Crkve će biti ozbiljno onog trenutka kada utvrdimo porez na nekretnine”, rekao je on odgovarajući na jedno od pitanja građana putem društvenih mreža Twittera i Facebooka.

“Crkva ima ogroman broj nekretnina, najveći broj tih nekretnina je van funkcije. Neće biti izuzetaka za Crkvu, morat će platiti porez. Naravno, izuzimaju se sakralni objekti koji služe građanima za obrede”, napomenuo je Linić.

Smanjenje deficita

Najavio je kako će se porez na nekretnine vjerojatno primjenjivati već 2014. godine, jer se dodatnim porezima prikupljaju prihodi koje treba koristiti za smanjenje deficita.

S druge strane, rekao je, Vladina je politika kako smanjiti namete privredi da bude konkurentnija, da privreda počinje napokon investirati i zapošljavati ljude.

“Prema tome, zdravstveni doprinos je privredi prevelik i treba ga smanjiti, te prebaciti na nekretnine. To je nešto što je već pripremljeno od početka ove, 2013. godine i čeka svoju primjenu”, kazao je.

“Treba dobiti većinu. Očito je da su promjene u Hrvatskoj najveći problem. Svi su za, ali kad ih treba primijeniti onda smo protiv. Prema tome, pretpostavljam da ćemo o tome, napokon, dobiti većinu u Saboru tijekom 2014. godine”, zaključio je ministar financija.

Izvor: Agencije