Sve praznije crnogorske apoteke

Državne apoteke i druge zdravstvene institucije u Crnoj Gori već dvije godine imaju problem sa nabavkom lijekova. Problem je obaranje konkursa za nabavku, ali kako se čini, i efikasnost i transparentnost samog Zakona o nabavkama i institucija koje ga sprovode.

Najave o izmjenama regulative građani čekaju na rubu strpljenja. Lijeka ni za lijek – tako građani opisuju stanje u crnogorskim državnim apotekama.

“U privatnima [apotekama] možete sve naći, ovdje pola godine ne možete naći u nijednoj državnoj. I kakvo je snabdijevanje – nikakvo”, ogorčen je Veselin iz Podgorice.

Poništavanje tendera

“Teško, teško nađem. Za srce kupujem non-stop, a za pritisak ne mogu da nađem”, kaže penzionerka Jela.

“Pet miliona kutija izdatih ove godine dokaz su da ljekova ne fali, tvrde u Montefarmu, ustanovi koja snabdijeva državne apoteke. Ipak, priznaju, proteklih mjeseci bilo je problema sa ljekovima za šećer i srce, kao i sa sedativima. Razlog je, kako navode, kao i prethodnih godina, poništenje tendera za njihovu nabavku”, izvještava iz Podgorice reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

“Šta je problem? Nabavka ljekova vrlo je specifična, na tri pozicije koje su poništene niste imali drugog ponuđača. Znači, javio se jedan proizvođač, preko jedne veledrogerije, i kada se ta partija poništi, onda morate ponovo da sprovedete procedure nabavke, koja traje 60 do 90 dana, i u tom trenutku nismo imali tih preparata”, rekao je Budimir Stanišić iz Montefarma.

U Komisiji za kontrolu postupka javnih nabavki tvrde da su u protekle dvije godine oborili svega četiri tendera za nabavku ljekova, jer nisu bili u skladu sa zakonom.

“Državna komisija ni u kom slučaju ne može biti razlog nestašice ljekova u Crnoj Gori, jer, kao što znate, zakonom je predviđeno da Komisija isključivo vrši kontrolu postupka po žalbi ili obavezne kontrole, pošto se radi o nabavkama vrijednosti preko 500.000 eura, da li je taj postupak sproveden u skladu sa zakonom ili ne”, kazala je Suzana Prebilović iz Komisije za kontrolu postupka javnih nabavki.

Šutnja iz Ministarstva zdravlja

Civilni sektor, međutim, tvrdi da su nabavke ljekova poništene 40 puta u dvije godine. Kažu da to i ne čudi, s obzirom na dužinu rokova i rigidnost zakona.

“Možda ne bi bilo puno da se radi o nečem drugom, ali ako govorimo o lijeku koji se zbog poništenja nabavke neće moći nabaviti jedan duži vremenski period, to je veoma mnogo”, izjavila je Ana Selić iz nevladine organizacije Centar za monitoring.

Da postojeći Zakon o nabavci nije dovoljno efikasan i transparentan utvrdila je i crnogorska Državna revizorska institucija.

“Mi smo tada ukazali na manjkavost Zakona o javnim nabavkama, koji onemogućava efikasnost i prohodnost u smislu brze nabavke ljekova i sanitetskog materijala”, kaže Dragiša Pešić iz ove institucije.

Na pitanja crnogorskom Ministarstvu zdravlja šta će uraditi da riješi problem sa nestašicom ljekova nismo dobili odgovore. Kako se čini, redovna nabavka medikamenata sačekaće najavljene izmjene zakona.

Izvor: Al Jazeera