Srbija: U porodičnom nasilju ubijeno 45 žena

Najteži oblik nasilja - ubistva i samoubistva - proizašla iz porodičnih svađa i odnosa u velikom su porastu (EPA)

Tokom ove godine u Srbiji je u porodičnom nasilju nastradalo 76 osoba, od čega 45 žena, a bilo je i pet slučajeva čedomorstva, potvrdila je koordinatorica beogradskog Savjetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević.

Uoči obilježavanja Međunarodnog dana  borbe protiv nasilja nad ženama, rekla je kako je taj broj u odnosu na prethodne godine neuporedivo veći te podsjetila da je “prošle godine ubijeno 28 žena, a ove 45”.

UNDP: Porazne cifre

Direktorica UNDP-a Srbija Irena Vojackova Solorano izjavila je da se procjenjuje da su oko 60 posto žena i djevojčica u svijetu bile žrtve nasilja – bilo fizičkog ili psihičkog.
“Kada pogledate cifre, to znači da oko dvije milijarde djevojčica i žena u čitavom svijetu trpe nasilje”, rekla je ona za beogradsku televiziju B92, dodajući da je to neprihvatljivo.
Kada je u pitanju Srbija, ona je istakla da, prema statistici UNDP-a s podacima iz 2010. godine, 54 posto žena trpi nasilje, odnosno svaka druga žena koju srećemo na ulici je žrtva nasilja.

“Svaki je komentar suvišan”, dodala je Stanojević.

Ukazala je kako su najteži oblik nasilja – ubistva i samoubistva – proizašla iz porodičnih svađa i odnosa u velikom porastu te bi ona, na neki način, trebala biti upozorenje svima da je to problem o kome treba što više govoriti.

“Nažalost, o ovom problemu govorimo onda kada se nešto desi, ili kada se obeležavaju datumi poput 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji je ustanovljen 1981. godine u Latinskoj Americi”, rekla je Stanojević.

Neefikasno kažnjavanje

Skupština Srbije je nedavno usvojila Konvenciju Vijeća Evrope o borbi protiv nasilja nad ženama, za koju se smatra da je do sada najbolje urađen, najznačajniji i najsveobuhvatniji međunarodni dokument u tom području.

Prema riječima Vesne Stanojević, u Srbiji ipak nedostaje efikasnost u rješavanju problema, odnosno brzine i kažnjavanja nasilnika da bi se problem spriječio, smanjio ili bar doveo na razumnu mjeru.

Napomenula je kako u Beogradu postoje tri sigurne kuće, koje imaju kapacitet da prime 75 žena i djece, ali i da ih uvijek može biti više.

“Za sada ne postoji potreba da bude veći broj sigurnih kuća, jer se ne javlja više žena od postojećih kapaciteta”, kazala je Stanojević.

Devet sigurnih kuća

Telefon savjetovališta protiv nasilja u porodici od početka godine do sada je pozvalo oko 3.000 žena koje imaju problem s porodičnim nasiljem, od čega je 328 žena došlo na neposredne razgovore i iznijelo svoj prolem kako bi dobile podršku.

Ove godine je sigurne kuće u Beogradu koristilo 253 žena i djece, a svakodnevno između 40 i 55 žena i djece koriste usluge sigurnih kuća.

“Taj broj se obično povećava posle praznika, godišnjih odmora, kada porodice ne funkcionišu, i zbog materijalnih razloga”, dodala je Stanojević.

Osim u Beogradu, sigurne kuće postoje u Novom Sadu, Somboru, Zrenjaninu, Pančevu, Kragujevcu, Nišu, a u međuvremenu su zatvorene u Leskovcu, Zaječaru i Smederevu.

Izvor: Agencije