Roditelji traže novi sastanak s političarima

Idućeg bi tjedna 98 djece iz Konjević Polja, nakon što dva mjeseca nisu bili u školskim klupama i s roditeljima proveli 50 dana ispred sjedišta Ureda visokog predstavnika, trebali krenuti u Osnovnu školu “Vladislav Skarić” u Sarajevu.

Do tada je nužno premostiti administrativne prepreke, prije svih dobiti ispisnice iz OŠ “Petar Kočić” u Konjević Polju, a zatim, nakon upisa u novu školu, nadoknaditi propušteno gradivo.

Nakon što su i posljednji pregovori s ministrom prosvjete bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Goranom Mutabdžijom propali, odvjetnik roditelja Nedim Ademović najavio je kako će se za adekvatno obrazovanje i nacionalnu skupinu predmeta boriti na sudu.

Šatori ostaju pred OHR-om

I kada djeca krenu u sarajevsku školu, njihovi roditelji ostat će ispred zgrade OHR-a u Sarajevu.

“Budući da je sutra [ponedjeljak] praznik [Dan državnosti Bosne i Hercegovine], od utorka ćemo uputiti zahtjev da se ponovno sretnemo, najvjerovatnije za srijedu ili četvrtak jedan urgentan sastanak s bh. političarima. Na posljednjem sastanku tražili su 10 dana vremena da nađu rješenje. Jasno je da ga nisu našli, jer smo i dalje u problemu, čak smo u goroj poziciji nego što smo bili”, rekao je predstavnik roditelja Muhizin Omerović, upozorivši kako je političarima “dato 10 dana života djece i ništa se nije dogodilo”.

Roditelje i djecu iz Konjević Polja posjetila je u nedjelju šefica Ureda Vijeća Europe u Bosni i Hercegovini Marry Ann Hennessey, a osim njene potpore, roditelji traže angažman bh. političara, koji su još prije 10 dana obećali riješiti njihov problem.

Izvor: Al Jazeera