Srednje škole iz Srbije najbolje u regiji

Rezultati studije pokazuju da su tranzicijske države u malom zaostatku u odnosu na razvijenije države u oblasti srednjoškolskog obrazovanja (Al Jazeera)
Rezultati studije pokazuju da su tranzicijske države u malom zaostatku u odnosu na razvijenije države u oblasti srednjoškolskog obrazovanja (Al Jazeera)

Prema rezultatima posljednjeg izvještaja Evropske banke za obnovu i razvoj, pod naslovom Izvještaj o tranziciji za 2013. godinu, najbolje obrazovanje u srednjoškolskim institucijama u zemljama regije je u Srbiji i Hrvatskoj, a najlošije u Albaniji, javlja agencija Anadolija.

U izvještaju su navedeni podaci o kvalitetu obrazovanja u srednjoškolskim institucijama u 29 država svijeta.

Kvaliteta obrazovanja u srednjim školama u Srbiji najbolji je u regionu, nakon koje slijedi Hrvatska, pa onda Bosna i Hercegovina, no ona ipak ne zadovoljava prosjek zemalja u tranziciji.

Jedina država koja je iznad tranzicijskog prosjeka a nije članica Evropske unije je Srbija.

Estonija iznad prosjeka EU-a

Nakon navedenih država, slijede Makedonija, Crna Gora i Albanija, u kojima je zabilježeno znatno nekvalitetnije obrazovanje u srednjim školama.

Rezultati pomenute studije pokazuju da su tranzicijske države u malom zaostatku u odnosu na razvijenije države u oblasti srednjoškolskog obrazovanja.

Vodeća zemlja prema kvalitetu obrazovanja je Estonija, koja se nalazi iznad prosjeka EU-a, nakon koje slijede Mađarska, Poljska, Rusija, Slovačka, Latvija i Slovenija.

S druge strane, među državama u tranziciji najlošije obrazovanje u srednjim školama imaju Albanija, Gruzija, Moldavija i Crna Gora.

Izvor: Agencije


Povezane

Šta zemlje Zapadnog Balkana mogu da ponude mladim naučnicima? Koliko je bavljenje naukom i naučnim istraživanjima u postojećim uslovima uopšte moguće? Kakav je značaj naučno-istraživačkog rada za ukupan napredak zemalja regiona? Mlade naučnike u regionu povezuje zajednički rad, ali i isti problemi. Nauka nije dovoljno cijenjena, rezultati rada često nisu prepoznati, a oni često nisu ni […]

Posljednjih godina sve više mladih iz regije odlučuje se na studiranje u inozemstvu. Među glavnim motivima za školovanje na nekom od uglednih univerziteta u svijetu su: budući profesionalni razvoj, popularnost novih profesija, intenzivniji praktični rad tokom studija. Jesu li studije van matične države nedostižne studentima iz zemalja regije? Koje su mogućnosti stipendiranja, a kakve procedure za […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO