Počela izgradnja gasovoda Južni tok

Zavarivanjem prvog spoja cevi na gasovodu u Šajkašu kod Novog Sada, i ceremonijom u Palati Srbija u Beogradu, označen je svečani početak radova na deonici Južnog toka kroz Srbiju, koji će toj zemlji obezbediti energetsku sigurnost.

Znak za početak zavarivanja prvog spoja Gasovoda u Šajkašu, diretnim video linkom, dao je iz Palate Srbija predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je ocenio da je priključenje Srbije na Južni tok simbol napretka i povezivanja radom sa Rusijom.

“Dugo ste čekali, počnite”, rekao je Nikolić, koji je poručio da je Srbija država rešenja, dogovora i tolerancije i država budućnosti.

Tehnički direktor kompanije Južni tok Pavel Persidski prethodno je iz Šajkaša javio da je sve spremno za izgradnju gasovoda Južni tok i da će se gas transportovati cevima promera 400 milimetara.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je priključenje na Južni tok prvi kapitalni projekta posle više decenija i da će Srbija biti značajno čvorište za snabdevanje gasom i pouzdani energetski partner u regionu.

Gasovod Južni tok jedna je od najvrednijih investicija u zemlji u poslednjih nekoliko decenija, vredna više od 1,9 milijardi evra, koja će Srbiji doneti još bolji geostrateški značaj i poziciju. 

Korist i za Šajkaš

Izgradnju Južnog toka kroz Srbiju će realizovati zajedničko preduzeće Južni tok Srbija, u kojem Srbijagas ima 49 odsto, a ruski Gazprom 51 odsto vlasništva.

Izgradnja gasovoda kroz Srbiju trajaće dve godine, a puštanje u rad gasovoda, za koji se izjasnilo 73 odsto građana Srbije, planirano je od 2016. godine.

Gasovod Južni tok zemljama regiona kroz koje prolazi omogućuje energetsku stabilnost i grejanje, no za sada još nije sasvim jasno hoće li će cena tog gasa biti jeftinija. Prva cev u Srbiji postavljena je u Šajkašu, nedaleko Novog Sada, vojvođanskoj varošici koja je postala mestom gde počinje gradnja Južnog toka u Srbiji i zahvaljujući kojem će, smatraju meštani, Šajkaš oživeti.

“Gasovod nam znači mnogo. Mislim da će doprineti razvoju sela, da će selo malo živnuti i da će konačno sinuti ovo selo, u kojem će biti više ljudi i saobraćaja”, smatra Dejan Kašić, stanovnik Šajkaša.

Na 200 metara od Šajkaša već su postavljene Gazpromove cevi za gas, no još su prazne. Njima će gas ići od Beograda do Šajkaša, a zatim prema Novom Sadu.

Investicija od više milijardi

“Prvi gas kroz cevi postavljene kod Šajkaša mogao bi da potekne već 2016. godine. Odgovor na to da li će gas iz Južnog toka biti jeftiniji za domaćinstva treba tražiti u ceni celog projekta, koji će dostići čak 16 milijardi evra”, javlja iz Šajkaša Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić.

Južni tok znači i energetsku stabilnost, najavljuju se zapošljavanje i razvoj privrede, a cena gasa mogla bi da bude niža, jer Srbija neće plaćati trazitnu taksu Mađarima.

“Ako smo do sada u situaciji da plaćamo gotovo najvišu tranzitnu taksu kroz Mađarsku, sada ćemo za tu tranzitnu taksu moći da očekujemo nižu cenu. Da ne govorimo o situaciji kada pregovarate, jer kada imate dva pravca dotoka gasa, možete da pregovarate. Kada imate jedan pravac, onda pregovora baš i nema mnogo, nego ste uvek zavisni”, smatra ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović.

I prema BiH, i prema Hrvatskoj

Prema poslednjoj projekciji, gasovod iz Rusije prvo ulazi u Bugarsku i, potom, od luke Varna kopnenim putem glavna trasa nastavlja prema Srbiji. Kod Beograda manji krak ide ka Bosni i Hercegovini, a kod Novog Sada jedan krak ide prema Hrvatskoj, dok glavna trasa nastavlja kroz Mađarsku i Sloveniju do Italije.

Za zemlje regiona gas iz Južnog toka najbolje je da koriste za privredu, ali i proizvodnju struje, kažu eksperti, a što se Srbije tiče, prva zarada od Južnog toka mogla bi da usledi tek posle 15 godina, odnosno kada se isplate svi krediti.

“Ne samo proći plinom prema Evropi, nego koristiti što više plina u enegetici u infrastrukturi za naše potrebe, jer nama nedostaje, recimo, struja. Ona se jako jeftino dobiva iz plina. Čak možemo biti lokacija sa koje bi se izvozila ta struja u Evropu, jer je čak i Rusima interes da izvezu neki artikal koji je skuplji od samoga plina”, kaže Mahmud Bušatlija, savetnik za strane investicije.

Na poslednjoj trasi još nema Makedonije i Crne Gore, koje o Južnom toku i dalje pregovaraju sa Gazpromom. Dok oni pregovaraju, stanovnici Šajkaša gas imaju već 20 godina i ono što im danas nedostaje je više radnih mesta. Zato se nadaju da će sa Južnim tokom doći i sezonskih poslova u izgradnji. 

Izvor: Al Jazeera i agencije