Nema pravila za referendumsku kampanju

Za osam dana hrvatski građani će izaći na referendum, na kojem će odgovarati na pitanje jesu li za to da se u Ustav unese odredba po kojoj je brak zajednica žene i muškarca. Kampanja je u punom jeku, no za razliku od predizborne, za referendumsku kampanju nema pravila o financiranju, iako je jasno da se u ovoj kampanji već mjesecima okreće veliki novac.

Konkretno, za konferenciju za novinare u jednom od najprestižnijih zagrebačkih hotela potrebno je, na bazi poludnevnog najma prostora, izdvojiti 360 eura, a za profesionalnu internet stranicu između 600 i 1.000 eura. Mnogo je i reklamnog materijala, i tako već pola godine, otkako je Građanska inicijativa “U ime obitelji” počela prikupljati potpise za referendum.

Uoči referenduma, plakata je sve više, županijski koordinatori spremni su za akciju i lijepit će se po cijeloj Hrvatskoj. U Inicijativi tvrde kako im građani imaju volju donirati novac, jer se jedino tako financiraju.

“Odgovor na pitanje tko nas financira jest – svi koji se slažu s nama”, kaže Katarina Mlinarević, volonterka Građanske inicijative “U ime obitelji”.

Misterij financiranja

Oni koji se ne slažu sada također kreću u kampanju, pa su se mnoge poznate osobe i oko 40k udruga civilnog društva okupili u Inicijativu “Građani glasaju protiv” te kažu kako će objaviti sve svoje troškove i donatore.

Dok pjevač “Hladnog piva” Mile Kekin poručuje kako je “cijelim svojim heteroseksualnim bićem protiv”, Duje Prkut iz Incijative “Građani glasaju protiv” tvrdi kako će “transparentno objaviti troškove i donatore tako da građani znaju tko stoji iza ove inicijative, za razliku od druge strane”.

Iako Prkut napominje kako je “jedan veliki misterij” financiranje Inicijative “U ime obitelji”, na drugoj strani odgovaraju kako misterija nema. I oni u teoriji žele transparentnost, ali u praksi imaju problem.

“Uvijek smo bili napadani sa svih strana, i sad je pitanje, jer ne želimo naše donatore, ljude koji su od sebe odvajali da bi nama dali, izložiti tome. Samo želimo da nam Državno izborno povjerenstvo pojasni kako da zaštitimo te ljude”, kaže Katarina Mlinarević.

Vlada – protiv

Hrvatska Vlada je zauzela jasan stav kad je riječ o referendumu Građanske inicijative “U ime obitelji”, pa je prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić ponovno pozvala građane da na referendumu glasaju protiv.

“Ako referendumsko pitanje ‘prođe’, u Ustav bi se na mala vrata pustila diskriminacija”, tvrdi Pusić.

Građanska inicijativa “Građani glasaju protiv” upozorila je, pak, na probleme na koje nailaze mediji u praćenju ovog referenduma, jer postavljaju pitanje – što je objektivno praćenje kad je jedan od zadataka novinara braniti ljudska prava? Navode i kako je drugo cenzura i autocenzura, kao i zabrana izražavanja osobnih stavova novinara na društvenim mrežama, a ozbiljan problem je i sve učestaliji govor mržnje i netolerancije te izbjegavanje sugovornika koji su homoseksualne orijentacije.

“Novinari se ne mogu praviti da se ne radi o zaštiti ljudskih prava, ili samo o običnom političkom pitanju, jer se sasvim jasno radi o ostvarenju ljudskih prava određene skupine. Tako je, primjerice, jedna vjerska emisija završena zaključkom gosta uz neskriveno zadovoljstvo voditelja da usvajanje djece od strane samohranih roditelja ili homoseksualnih parova predstavlja trgovanje djecom”, upozorava Lovorka Kušan, odvjetnica i stručnjakinja za ljudska prava.

Nema pravila

Reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak podsjeća kako su stotine tisuća letaka i plakata spremne za referendumsku kampanju te napominje da bi građani morali znati tko sve to plaća.

“No, kada je riječ o financiranju ove kampanje, pravilo je da pravila nema”, javlja Martina Kiseljak.

Navodi i kako je u Zakonu o referendumu praznina i o tome nema ni slova, a DIP je tek pozvao sve sudionike da 24 sata prije referenduma objave izvor novca i sve troškove.

“Sankcija nema, kontrole nema. Radi se isključivo o dobroj volji sudionika referendumske kampanje – hoće li poslušati DIP-ovo priopćenje i hoće li doista javnosti podastrijeti račune o visini i izvoru financiranja kampanje”, odgovara Aleksandra Jozić Eleković, potpredsjednica DIP-a.

Za ili protiv odlučit će građani, a njih će provedba referenduma stajati 6,5 milijuna eura.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO