Bez dogovora za djecu iz Konjević Polja

Pravni zastupnik roditelja i djece iz Konjević Polja Nedim Ademović potvrdio je u subotu navečer kako ni nakon cjelodnevnih razgovora s predstavnicima OSCE-a i Ministarstva obrazovanja bh. entiteta Republika Srpska dogovor o povratku djece u školske klupe nije postignut.

Sljedeći korak je, kako javlja reporter Al Jazeere Sanel Kajan, pokretanje sudskih procesa.

“Problem Konjević Polja postao je preskup i svi su zainteresovani za njega, ali ne zbog djece i roditelja nego zbog svojih ličnih i političkih interesa. To je najvjerovatnije i razlog zašto se ne može riješiti problem Konjević Polja isključivo u okviru zakona i Ustava”, rekao je advokat Ademović.

Napomenuo je da ne postoji suštinski problem, nego problem forme što otvara perspektivu te je najavio da će se na tome raditi posebno jer ni jedna strana u pregovorima ne želi reći da su pregovori završeni.

“Nama nedostaje papir kojim će se potvrditi na koji način će djeca imaju pravo na obrazovanje u Republici Srpskoj te ukoliko ne možemo na ovaj način doći do tog papira tražićemo ga sudskim putem”, najavljuje Ademović.

Ogorčeni roditelji

Roditelji učenika iz Konjević Polja očekivali su da će Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ispoštovati minimalne zahtjeve roditelja, no to se nije dogodilo.

„Predstavnici međunarodne zajednice su više pokušavali zaštititi ministra, nego djecu. Više su štitili i sebe što mi je jasno. Sad imamo soluciju da pošaljemo djecu u školu, ovdje u Sarajevu, ali nikad nećemo odustati od naše škole. Koristićemo sva moguća sredstva da vratimo našu školu“, rekao je predstavnik roditelja Muhizin Omerović.

Najvjerovatnije će pozvati sve građane BiH da dođu pred OHR i podrže djecu i roditelje iz Konjević Polja, rekavši kako će to biti „i protest protiv stanja u državi“.

Prethodno su se roditelji i predstavnici Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo usaglasili da će više od 100 djece iz Konjević Polja biti upisano u Osnovnu školu “Vladislav Skarić na sarajevskoj Skenderiji.

Od 2. septembra učenici bošnjačke nacionalnosti ne pohađaju nastavu jer Ministarstvo prosvjete RS-a nije ispunilo zahtjeve roditelja da djeci omogući nastavu po programu nacionalne grupe predmeta i da adekvatno riješe pitanje nacionalnog sastava školskog odbora.

Mutabdžija: Rješenje neprihvatljivo

Ministar prosvjete i kulture RS-a Goran Mutabdžija izjavio je agenciji Srna da roditelji bošnjačkih učenika iz Konjević Polja insistiraju na sporazumu i pisanoj potvrdi ranijeg dogovora s resornim ministarstvom, što je neprihvatljivo za RS, koja u ovom slučaju brani pravo i zakonska rješenja.

“Jasno je da iza svega stoji politizacija i spremnost da se prave krizna žarišta na svakom mjestu bez obzira na cijenu. Nažalost, u ovom slučaju najviše će platiti djeca i njihovi roditelji”, rekao je Mutabdžija.

Potvrdio je kako ga je advokat roditelja iz Konjević Polja obavijestio kako oni nisu prihvatili dogovor nakon trilateralnog sastanka s predstavnicima Ministarstva prosvjete i kulture RS-a i Misije OSCE-a u subotu.

“Roditelji traže sporazum i pisanu potvrdu dogovora. Za nas je to neprihvatljivo, jer je u ovom slučaju jasno da RS brani pravo i zakonska rješenja i stoga ne može biti strana u sporu neko ko je korisnik tih prava”, istakao je Mutabdžija te izrazio žaljenje što su roditelji donijeli ovakvu odluku i da sada moraju snositi sve konsekvence – zakonske i svake druge”, kazao je ministar.

“Naša ponuda važi do ponedjeljka, 25. novembra, do osam časova, nakon čega stupaju na snagu sve mjere o kojima smo govorili”, rekao je Mutabdžija i podsjetio da će djeca izgubiti pravo na školsku godinu, jer ističe prva trećina obaveznog nastavnog programa.

Kada je riječ o ranijoj najavi da će škole u Konjević Polju i Kravici biti zatvorene ukoliko djeca ne dođu na nastavu,  Mutabdžija je kazao da će se Vlada RS-a o tome izjasniti.

Izvor: Al Jazeera i agencije