Prijava u BiH zbog podrške Šimuniću

Barbarić je na svom Facebook profilu napisala 'Za dom spremni' i pozvala hrvatskog ministra Jovanovića da je kazni (AP)

Ministrica okoliša i turizma bh. entiteta Federacija BiH podnijela je disciplinsku prijavu protiv glasnogovornice Ministarstva Mije Martine Barbarić, nekadašnje bh. predstavnice za pjesmu Eurovizije, zbog javne podrške skandiranju hrvatskog nogometaša Josipa Šimunića i korištenje pokliča ‘Za dom’.,na što su mu navijači odgovarali ‘Spremni’.

Barbarić je na svom Facebook profilu poručila kako bi njeno kažnjavanje zbog korištenja ovog pokliča trebao biti posao za hrvatskog ministra Željka Jovanovića, aludirajući na njegovu osudu postupaka Šimunića.

Hrvatski nogometaš je u utorak, na zagrebačkom stadionu Maksimir, nakon pobjede Hrvatske u utakmici protiv Islanda, uzvikivao ‘Za dom’, dok su mu brojni navijači odgovarali  ‘Spremni’. Na tribinama je bilo blizu 30.000 ljudi.

Barbarić je napisala na Facebooku: “Za dom spremni!!!! Evo Jovanoviću, kazni i mene ako smiješ!!!! Ova rečenica nije ništa više nego ljubav i ponos koju osjećam prema domovini, i nema trenutka mržnje u njoj, a povijest jako dobro poznajem”.

Federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić odmah je reagirala i podnijela disciplinsku prijavu protiv Barbarić, koja ima status državne službenice.

U obrazloženju je navedeno kako je, podržavajući hrvatskog reprezentativca izjavom ‘Za dom spremni’ prekršila službene dužnosti.

Đurić je najoštrije osudila ponašanje Barbarić, opisavši ga krajnje neprimjerenim, posebno jer je riječ o državnoj službenici zaduženoj za odnose s javnošću, koja je morala znati kakve posljedice njen potez može izazvati.

“Zakon o državnoj službi jasno propisuje odgovornosti državnog službenika. Smatram da državni službenici moraju brinuti o ugledu institucije u kojoj rade i o svom ličnom, ne samo prilikom obavljanja službenih dužnosti, već i izvan radnog vremena”, stoji u izjavi ministrice Đurić.

Moguće sankcije

Ona je istaknula kako se time pridružuje reakcijama i osudama u javnosti postupka Mije Martine Barbarić, te kako to nipošto nije stav institucije u kojoj je zaposlena, niti Vlade FBiH, već njeno lično mišljenje.

“Učinit ću sve da se takvo ponašanje najoštrije sankcionira”, poručila je.

Najoštrija sankcija koju može dobiti Barbarić je otkaz. Ona, međutim, ne može snositi druge kaznene sankcije jer u BiH, za razliku od Hrvatske, ne postoji zakon koji bi spriječio veličanje fašizma. Prijedloge takvih zakona u državnom su Parlamentu do sada odbijali zastupnici iz političkih stranaka sa srpskim predznakom.

Zakonom je u BiH zabranjeno širenje vjerske, rasne i nacionalne mržnje.

U posljednjoj u nizu reakcija na Šimunićevo skandiranje, povjerenik za ljudska prava Vijeća Evrope Nils Muižnieks pozvao je u četvrtak Hrvatsku da snažno osudi postupak hrvatskog nogometaša i korištenje nacističkog pozdrava ističući da se ne smije tolerirati izazivanje etničke mržnje.

Državno odvjetništvo Hrvatske protiv Šimunića je pokrenulo prekršajni postupak, te ga proglasilo krivim i kaznilo s maksimalnih 25.000 kuna, odnosno 3.500 eura kazne, a međunarodna nogometna federacija (FIFA) pokrenula je disciplinski postupak i prijeti mu zabrana igranja do šest utakmica.

Izvor: Agencije