Odložena odluka o izručenju Kapetana Dragana

Izručenje Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj, vođe srpskih paravojnih snaga tokom rata u Hrvatskoj, poznatijeg kao Kapetan Dragan, prolongirano je nakon što je Federalni sud Australije u petak odlučio da odgodi taj postupak.

Sutkinja Jennifer Davies u petak je odložila raniju odluku Suda o njegovoj ekstradiciji Hrvatskoj.

Davies je prošle sedmice u odluci obrazložila da je Vasiljkoviću onemogućen pristup korespondenciji između Australije i Hrvatske, o mogućnosti da bi protiv njega mogle biti podignute optužnice za krivična djela za koja se sad ne tereti.

Ranije je obećano da će mu se samo suditi za krivična djela navedena u zahtjevu za ekstradiciju.

Ministar pravde može se žaliti na ovu odluku Suda u roku od 21 dan.

Dugogodišnja pravna bitka

Vasiljkovićev advokat Dan Mori prošle sedmice je izjavio da bi posljednje odluke Suda mogle značiti da će proces krenuti ispočetka.

Pravna bitka Kapetana Dragana protiv izručenja traje osam godina.

Po optužnici koju je objavilo Tužiteljstvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubija i zapovijedao napadom na Glinu, u kojem je bilo civilnih žrtava.

Vasiljković odbacuje navode hrvatskih tužilaca i tvrdi da je zahtjev Hrvatske za njegovu ekstradiciju politički motivisan, te da Hrvatska protiv njega nema dovoljno dokaza.

Vasiljković je rođen u Beogradu, a kasnije je emigrirao u Australiju, gdje je dobio državljanstvo i promijenio ime u Daniel Snedden.

Početkom devedesetih otputovao je u Hrvatsku, gdje se borio kao zapovjednik srpskih paravojnih snaga.

Vasiljkovićevi advokati žalili su se u septembru protiv njegovog izručenja iz Australije u Hrvatsku, navodeći da je žalba zasnovana na prekomjernoj dužini sudskog postupka.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Australije Jason Clare odobrio je izručenje Vasiljkovića u novembru prošle godine, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem podnesen 2005. godine.

Zaključak o ratnim zločinima na suđenju za klevetu

Vasiljković je 2007. tužio australski dnevni list The Australian za klevetu, jer su ga 2005. godine nazvali ratnim zločincem.

U decembru 2009. godine Vrhovni sud savezne države New South Wales presudio je u korist dnevnog lista, zaključujući da je Vasiljković silovao i mučio zarobljenike tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te odobravao vojnicima pod njegovom komandom, takozvanim Knindžama, da čine isto.

Ta presuda došla je nakon što je drugi dnevni list, The Age, otkrio svjedoke u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, koji su kasnije u Australiji svjedočili o navodnim ratnim zločinima koje je Kapetan Dragan počinio protiv njih.

Vasiljković se nalazi u pritvoru od 2006, osim perioda koji je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010, nakon kojeg je temeljem odluke Vrhovnog suda ponovo uhapšen.

Izvor: Al Jazeera