Kinezi zatvorili prodavnice zbog poreznika

Prodavnice u najpoznatijem kineskom tržnom centru u Beogradu ovih dana ne rade. Razlog je pojačana poreska kontrola.

Poreska uprava najavljuje da neće odustati od kontrole, a Unija poslodavaca smatra da ova akcija nije dovoljna za uvođenje reda na sivom tržištu robe stranog porekla.

Poreska uprava nedavno je objavila da čak 40 odsto poreskih obveznika u Srbiji ne izdaje fiskalne račune, izveštava iz Beograda reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Sinonim za povoljnu kupovinu

Novobeogradski Blok 70 godinama je sinonim za povoljnu kupovinu. Kineski tržni centar jedan je od najposećenijih u Beogradu.

Ipak, ovde poslednjih dana retko ko dolazi na posao. Navodno zbog bolovanja, službenog puta, godišnjeg odmora… ali svima je jasno da je razlog inspekcija.

“Bio je subota, ovde kao došao puno inspekcija i ja otvorim lokal i bio kontrolor, sve gleda, samo gleda kasa i da li  je na prijavi radnik”, kaže Lu Sinhua, vlasnik prodavnice zavesa, jedne od retkih koja je otvorena.

Zbog zatvorenih lokala, inspekcija ne uspeva obaviti posao. Pojačanu akciju kontrole Poreska uprava sprovodi u celoj Srbiji, a ovih dana posebno u radnjama koje prodaju stranu robu.

“Kontrolu sada nismo mogli da izvršimo, ali biće nastavljena kada te radnje nastave da rade. U nekom narednom periodu Poreska uprava će sigurno izvršiti kontrolu, kao i kod bilo kog drugog poreskog obveznika gde postoji veći poreski rizik od utaje poreza”, kaže za Al Jazeeru Dragan Agatunović iz Poreske uprave Srbije.

Sumnje u namere države

Iako pozdravljaju akciju Poreske uprave, u Udruženju poslodavaca ne veruju u iskrenu nameru države da se obračuna sa sivom ekonomijom.

“Zašto bismo mi dozvolili da neko ovde prodaje 30 i 50 puta više robe nego što mi prodajemo u nekoj zemlji? Možemo i mi da tražimo neke povlastice. Ako neko ostvaruje milijardu i po do dve milijarde dolara godišnjeg prihoda ovde, u ovoj siromašnoj Srbiji, neka on omogući da i mi imamo neke uslove pri izboru na ta tržišta”, ističe Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca.

Na obaveštenjima piše da će radnje u ovom centru biti otvorene za nekoliko dana.

“U udruženju kineskih trgovaca nisu želeli da govore o razlozima masovnog zatvaranja radnji. Još se ne zna ni da li će svi vlasnici ponovo otvoriti svoje lokale, jer, kako saznajemo, jedan deo kineskih trgovaca namerava da u narednom periodu, zbog loše prodaje, napusti Srbiju”, izveštava Milutinović.

Podaci Poreske uprave kažu da čak 40 odsto poreskih obveznika u Srbiji ne izdaje fiskalne račune. Najviše ih je u centrima poput ovog – koji prodaju stranu robu. Domaći poslodavci zato očekuju ozbiljniju akciju države.

Prema podacima Unije poslodavaca, u Srbiji je blizu 300 radnika iz Kine, dok je istovremeno registrovano oko 9.000 kineskih radnji. To, kažu poslodavci, dovoljno govori o tome koliko je siva trgovina robom iz Kine.

Izvor: Al Jazeera