Izabran čelnik Izborne komisije Makedonije

Konsenzusom, bez debate, makedonsko Sobranje je izabralo Nikolu Rilkoskog za predsjednika Državne izborne komisije. Bivši poslanik iz Socijaldemokratskog saveza naredne četiri godine vodit će izbornu komisiju.

“Izborni zakon predviđa da predsjednik Državne izborne komisije bude izabran iz redova opozicije. Ali, u ukupnom odnosu snaga u Komisiji, većinu sa četiri člana ima vladajuća koalicija, dok su tri člana iz opozicije”, izvještava iz Skoplja Milka Smilevska, reporterka Al Jazeere.

Prvi radni izazov Rilkoskog je organizacija predsjedničkih izbora krajem marta. Ali, prije njihovog održavanja, opozicija traži provjeru biračkog spiska i izmjene Izbornog zakona, kako preporučuje OSCE.

“U Makedoniji je upisano 1.780.000 glasača, u državi koja navodno broji dva miliona građana. Mora se napraviti ozbiljna revizija biračkog spiska. Obaveza pada na Državnu izbornu komisiju i druge institucije preko pilot projekata, umjesto da je država napravila popis stanovništva. Onda bismo znali tačno koliko nas ima i ko gdje živi”, ističe Damjan Mačevski, funkcioner Socijaldemokratskog saveza.

Provjera biračkog spiska

U provjeru biračkog spiska nedavno se uključila Misija OSCE-a u Makedoniji. Kao pilot projekt odabrali su provjeru biračkih spiskova u četiri općine.

“Birački spisak je dinamični dokument i naši eksperti daju prijedloge za njegovu reviziju. Eksperti imaju sistemski pristup, kako bi se isključile sve greške koje postoje”, ističe Ralf Breth, ambasador OSCE-a u Makedoniji.

Iz vladajuće koalicije kažu da su sve institucije spremne ispuniti preporuke međunarodnih posmatrača.

“Naš cilj je pokazati da nisu tačne tvrdnje opozicije za birački spisak. Oni hoće opravdati izborne poraze i zato imamo motiv više da u kontinuitetu poboljšavamo standarde izbornog procesa”, kaže Ilija Dimovski, glasnogovornik stranke VMRO-DPMNE.

Optužbe opozicije i vlasti

Ali, u isto vrijeme, ne prestaju optužbe između opozicije i Ministarstva policije, da li vlast utječe na preciznost biračkog spiska.

“Policija nema mogućnosti, ali i neće utjecati na sadržaj biračkog spiska. Naše evidencije koriste se kao indikator ukoliko Izborna komisija smatra da joj mogu pomoći u finalizaciji spiska”, izjavila je Gordana Jankulovska, ministrica policije.

Socijaldemokrati kažu da je policija izdala lične karte Makedoncima iz Albanije koji su glasali za gradonačelnika u skopskoj općini Centar. Čak 74 osobe su bile upisane na adresi u istom stanu i svi su dobili pravo glasa.

Nevladine organizacije koje su pratile izborni proces kažu da regularnost izbora zavisi od političke volje.

“Neće biti ni vremena, ni prostora da se popravi slika o strukturi izbornih komisija na biračkim mjestima, koje su, po našim nalazima, bile krajnje partijski orijentirane i nisu radile kako treba”, ističe Xhabir Derala, predsjednik nevladine organizacije Civil.

Opozicija traži da se zakonom zabrani sponzorstvo političkih partija za medije i zahtijeva veću kontrolu u trošenju budžetskog novca za vrijeme izborne kampanje.

Izvor: Al Jazeera