Pod istragom sredstva za Koridor 5c

Javni dug Bosne i Hercegovine iznosi blizu pet milijardi 260 miliona eura, što čini 40 posto bruto društvenog proizvoda zemlje. Od ukupnog javnog duga, nešto više od 3,5 milijardi eura je vanjski, a 1,7 milijardi eura unutrašnji dug.

Kada je riječ o vanjskom dugu, Bosna i Hercegovina je najviše zadužena kod Svjetske banke, a zatim slijede Evropska banka za obnovu i razvoj i Međunarodni monetarni fond. U unutrašnjem dugu najviše učestvuju stara devizna štednja i ratna potraživanja.

Bh. političari su ovih dana dali do znanja MMF-u da su zainteresirani za novi kredit. Entitet Federacija Bosne i Hercegovine planira zaduženje od 153 miliona eura kod MMF-a te dodatnih 26 miliona eura kod SB-a.

Kako bi pokrila budžetski deficit, federalna Vlada u sljedećoj godini planira se zadužiti za gotovo 410 miliona eura.

Za to vrijeme milioni eura leže na računima neiskorišteni. Država plaća godišnje penale u iznosu i do dva miliona eura, a najveći dio njih se odnosi na infrastrukturu.

Neiskorišteni milioni

Autoceste Federacije BiH zbog toga su postale predmet istrage državnog Tužilaštva, javila je reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Milijarde eura su strane banke posudile državi za gradnju putne infrastrukture, milioni godinama neiskorišteni stoje na računima.

Istražujući neiskorištavanje sredstava, po nalogu državnog Tužilaštva, Agencija za istrage i zaštitu završila je provjere u vezi s nezakonitim poslovanjem Autocesta Federacije BiH te Tužilaštvu dostavila dokumentaciju.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine radi na predmetu koji se odnosi na određena dešavanja u okviru izgradnje Koridora 5c.

Ali, 115 miliona eura za izgradnju autoputa koje je odobrio EBRD nije jedini neiskorišteni novac.

“Uzeli smo kredit da napravimo jednu prugu, nismo je napravili. Mi smo počeli plaćati penale i vraćati taj kredit bez da smo i jednu lopatu spustili na zemlju”, rekao je Enver Bijedić, federalni ministar prometa i komunikacija

Veliki gubici po osnovu penala

Takvih je slučajeva mnogo, ali federalni ministar prometa i komunikacija prebacuje odgovornost na prethodne Vlade.

“Da smo mi dizali kredite, da plaćamo na njih penale, za neiskorištene – ne, nismo dizali”, kazao je Bijedić.

Direktni gubici, po osnovu penala za nekorišteni novac, iznose blizu 20 miliona eura. Novinar Bussiness Magazina iz Sarajeva Armin Zeba smatra da je gore što milijarde eura stoje na računima, a ne služe ekonomiji.

“Zamislite samo šta bi značilo da se taj Koridor 5c, odnosno putna infrastruktura u cjelini, da se tu pokrenu radovi, koliko bi se tu ljudi zaposlilo i koliki bi poticaj cjelokupnoj ekonomiji bio”, kaže Zeba.

Umjesto toga, ekonomija Bosne i Hercegovine stagnira, broj nezaposlenih raste, dok se strategija bh. vlasti zasniva na kreditima stranih banaka.

Izvor: Al Jazeera