Srušio se vojni avion kod Čačka

Današnji pad "orla" šesta je nesreća vojnih zrakoplova Vojske Srbije u posljednjih pet godina (Saša Petrovi? / Tanjug)

U okolini sela Mrčajevci u petak oko 12.30 časova, prilikom probnog leta-tehničke probe zrakoplova, srušio se avion Vojske Srbije tipa “J-22 Orao”, a pilot se katapultirao i dobro se osjeća, saopćilo je Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, pilot major Ivan Pantić iz 98. vazduhoplovne brigade iz Kraljeva, tom prilikom se katapultirao iz aviona.

Major Pantić se dobro osjeća i u stabilnom je stanju, a u toku dana će biti prevezen na Vojnomedicinsku akademiju radi kontrolnog pregleda.

Avion je pao na livadu u reonu sela Mrčajevci ne oštetivši objekte i ljudstvo.

Mjesto pada aviona je osigurano u saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Raspršeni dijelovi

Načelnik Odjeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Bročić za beogradski Blic kaže da je avion pao u njivu na samo dvadesetak metara od jedne kuće. Prema svjedočenju mještana, pilot je na vrijeme uspio da se katapultira nakon čega je avion počeo nekontrolirano da pada.

“Vatrogasna ekipa je stigla na lice mesta oko jedan sat i zatekla avion koji gori. U njemu nije bio pilot. U krugu od nekoliko stotina metara od udara raspršeni su delovi aviona. Ima manjih oštećenja na krovovima stambenih i poljoprivrednih objekata a na jednoj kući su popucala i stakla”, kaže Bročić.

TV B92 saznaje da je u pitanju je avion tipa “J-22 orao”, koji je u naoružanje počeo da ulazi 1983. godine.

Danas preostali “orlovi” lete u sastavu 241. lovačko-bombarderske eskadrile iz Kraljeva i u sastavu Sektora za letna ispitivanja u Batajnici.

Današnji pad “orla” šesta je nesreća vojnih zrakoplova Vojske Srbije u posljednjih pet godina, u kojima su poginula tri pilota i jedan vojnik nakon što se zrakoplov srušio na vojno skladište kod Batajnice.

Izvor: Agencije