Mišković: Sudi se tržišnoj privredi, ne meni

Miroslav Mišković je na početku suđenja negirao optužbe da je sa saradnicima oštetio putarska poduzeća (Reuters)

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković, kome se na Specijalnom sudu u Beogradu, sudi zbog sumnje na nezakonito izvlačenje novca iz putarskih preduzeća i utaju poreza, u svom je iznošenju odbrane zatražio da mu se “napismeno” uruči primjedba sudije Vladimira Vučinića o presumpciji nevinosti.

Mišković je u jednom trenutku, u okviru izlaganja svoje odbrane, konstatovao da će morati dokazivati nevinost, no sudija Vučinić je uzvratio kako je “nevin sve dok tužilaštvo ne dokaže njegovu krivicu”. 

“Sudija, je l’ možete da mi date to napismeno, treba mi?”, upitao je Mišković, a sudija mu je odgovorio kako to nije praksa suda i da je dovoljno što je to javno rekao.

Iznoseći svoju odbranu, Mišković je rekao kako se “ne sudi njemu, već tržišnoj privredi Srbije, da brani čast privatnog kapitala i da je već sto puta uradio ono što piše u optužnici u skladu sa zahtevima ponude i potražnje”. 

“Danas se ovde ne sudi Miškoviću, vodećem privredniku Srbije i regiona. Ovde se sudi tržišnoj privredi i privrednom preduzetništvu”, tvrdi Mišković i dodaje kako “svi privrednici Srbije sa izuzetnom pažnjom prate suđenje, jer i oni svaki dan rade ono za šta je on optužen”.

‘Visoka korupcija’

Mišković je također ukazao na to da, iako se ovaj predmet u optužnici tretira kao “visoka korupcija”, u cijeloj optužnici ne postoji riječ korupcija, kao i da nije jedan od predmeta vezanih za 24 sporne privatizacije.

Nije mu ni jasno zašto se kriminalom smatra to što privatno preduzeće iz inostranstva daje kredit privatnom preduzeću u Srbiji.

“Znate li da policija i tužilaštvo nisu razumeli šta je euribor? Po optužnici, oni su euribor tretirali kao protivpravnu imovinsku korist”, naveo je Mišković obraćajući se sudu.

Navodeći da 23 godine nije govorio i nije se branio, Mišković je podsjetio kako ga je javnost u Srbiji upoznala preko tabloida koji su pisali kao da je “skoro svaki dan izvršavao po jedno krivično djelo – hapsi, krade, maltretira radnike, pere pare…”

Mišković je na početku suđenja u četvrtak negirao optužbe da je sa saradnicima oštetio putarska preduzeća, a krivicu su odbacili i ostali optuženi.

Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili ta preduzeća za blizu 150 miliona eura, a državni budžet za 4,2 miliona eura.

Suđenje se nastavlja 26. i 27. decembra.

Izvor: Al Jazeera i agencije