Liječnici: Radimo kao i za vrijeme štrajka

Hrvatska Vlada stala je na kraj gotovo dvomjesečnom štrajku u zdravstvu. Liječnicima je uvela radnu obvezu.

A sve to nakon što ni ovog tjedna Kolektivni ugovor u zdravstvu nije potpisan.

Odluka Vlade izazvala je brojne polemike i postavila pitanje je li ona zakonita.

Za Vladu dvojbe nema, jer smatra da je višetjedni štrajk ugrozio dostupnost zdravstvene zaštite pacijentima.

Sindikat liječnika, pak, kaže da, unatoč radnoj obavezi, štrajk neće odjavljivati.

Štrajk liječnika formalno je na čekanju. I to zato što je Vlada za sve štrajkaše u zdravstvu odlučila uvesti radnu obvezu.

Štrajk je, smatraju vladajući, doveo u pitanje dostupnost zdravstvene zaštite, jer su svi postupci osim hitne medicine bili obustavljeni.

Liječnici Vladinu odluku drže skandaloznom.

“Takvom svojom odlukom hrvatska Vlada dovodi u pitanje kredibilitet svih svojih odluka. Naravno da ćemo mi isti čas tražiti ocjenu ustavnosti te odluke”, najavljuje Ljiljana Kosić-Lovrić, liječnica Kliničke bolnice Dubrava.

Vladu brinu liste čekanja

Slaže se i oporba, koja smatra kako je uvođenje radne obveze protuzakonito.

“Sve ovo što predlaže Vlada je samo kupovanje vremena, i to je jedna bahatost koja je svojstvena Socijaldemokratskoj partiji, Kukuriku koaliciji, Hrvatskoj narodnoj stranci, koji ne zna rješavati stvari, ali zna se postavljati iznad društva, iznad građana Hrvatske”, kaže Branko Vukšić iz Laburističke stranke.

S druge strane, Vlada ne dvoji. Zabrinulo ih je povećanje ionako dugačkih listi čekanja.

One su, prema nekim podacima, u posljednja dva mjeseca porasle za dodatnih 30 posto.  

“Ima desetak bolnica koje su bile usko grlo i gdje je bilo ugroženo pružanje zdravstvene zaštite. Očekujem da to napokon počne funkcionirati. Mi smo tu ipak isključivo zbog naših pacijenata”, poručuje ministar zdravlja Rajko Ostojić.

No, Zakon o zdravstvenoj zaštiti uvođenje radne obveze predviđa samo u izvanrednim situacijama, poput ratnog stanja ili pak epidemije velikih razmjera, javlja iz Zagreba reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

“Čini mi se da se to u ovom slučaju nije dogodilo i da se u ovom slučaju koristi zapravo neka situacija koja je povezana s nekom situacijom, ratom, potresom… Nisam siguran da li bismo korištenje prava na štrajk, koje je ustavno i zakonito pravo, mogli nazvati izvanrednom okolnošću”, smatra Viktor Gotovac iz Katedre za radno pravo.

Umanjene plaće

Vlada je štrajkašima prošlog mjeseca isplatila niže plaće, umanjene za cijenu jednoga sata rada dnevno.

Zato, prema mišljenju stručnjaka, ova odluka o radnoj obvezi nije nužno loša za liječnike u štrajku.

“Činjenica da bi se njima uvela radna obveza sada je zapravo njima omogućila da rade, primaju pune plaće, a i dalje osporavaju rezultat kolektivnog pregovaranja”, kaže Gotovac.

Kolektivni ugovor ni ovoga tjedna, iako je bilo najavljivano, nije potpisan. O daljnjim će koracima odlučiti na nedjeljnoj izvanrednoj skupštini, a do tada, unatoč radnoj obvezi, i dalje štrajkaju.

“Ništa se nije promijenilo, a po odluci Vlade se itekako trebalo promijeniti, jer vas radna obveza obvezuje da ne možete iz mjesta stanovanja, da vam poslodavac poseban raspored rada donese”, kaže Kosić-Lovrić.

Vlada ga nije donijela, iako je u ovom slučaju poslodavac država. A liječnici, sami priznaju, i dalje rade kao za vrijeme štrajka. No, ovaj će mjesec, za razliku od prošloga, primiti punu plaću.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada