EK: RH u proceduru prekomjernog deficita

Manjak u proračunu je znatno iznad dopuštenih tri posto, a javni dug će sljedeće godine prijeći 60 posto BDP-a (Al Jazeera)

Europska komisija predložit će Vijeću Europske unije ulazak Hrvatske u proceduru prekomjernog deficita, budući da je manjak u hrvatskom državnom proračunu znatno iznad dopuštenih tri posto, a javni dug će sljedeće godine prijeći 60 posto BDP-a, objavljeno je u petak u Bruxellesu.

Komisija je u petak predstavila paket o proračunskom nadzoru za 13 zemalja članica eurozone i tri zemlje izvan područja koje dijeli zajedničku valutu.

Uz mišljenja o nacrtima proračuna za iduću godinu 13 zemalja eurozone koje nisu obuhvaćene programima pomoći, “jesenji” paket uključuje analize o razlozima prekoračenja najvišeg dopuštenog proračunskog manjka, odnosno duga u Hrvatskoj, Litvi i Finskoj.

Ukupni javni dug 55,5 posto BDP-a

U izvješću o Hrvatskoj EK navodi da je deficit opće države dosegnuo pet posto 2012. godine, a ukupni javni dug 55,5 posto BDP-a.

“Prema planovima Vlade i prognozama EK-a iz jeseni 2013. godine, proračunski deficit ostat će znatno iznad tri posto u razdoblju 2013-15. a javni dug bi trebao prijeći 60 posto BDP-a 2014. godine. Stoga je EK sastavila izvješće u skladu sa člankom 126 (3) Ugovora i razmotrila releventne faktore. Rezultati izvješća podupiru zaključak da kriteriji deficita i javnog duga nisu ispunjeni. EK stoga namjerava preporučiti Vijeću [EU-a] otvaranje procedure prekomjernog deficita”, priopćila je EK.

“Planirani i projicirani proračunski deficit u Hrvatskoj iznad je tri posto BDP-a 2013. godine, nakon 5-postotnog deficita 2012. godine. Prekoračenje referentne vrijednosti može se djelomično kvalificirati kao iznimno u smislu Pakta o stabilnosti i rastu. Ipak, ne može se smatrati privremenim ni prema projekcijama Vladinih smjernica za ekonomsku i fiskalnu politiku od 26. rujna, ni prema jesenskim prognozama EK-a. To znači da kriterij deficita prema Ugovoru nije ispoštovan”, kaže se u zaključcima izvješća.

Javni dug, pak, bilježi nagli uzlazni trend i iduće bi godine, prema Vladinim smjernicama i jesenjim prognozama EK-a, trebao prekoračiti 60 posto BDP-a.

Zato u EK-a zaključuju da Hrvatska ne zadovoljava ni kriterij o najvišem dopuštenom dugu.

Preporuka o otvaranju procedure do kraja godine

Navode pritom podatke Eurostata od 21. listopada prema kojima je udio državnog duga porastao za skoro 20 postotnih bodova, s 36,6 posto 2009. na 55,5 posto 2012. godine, i dodaje da je taj rast uglavnom rezultat akumulacije deficita zbog produljene recesije.

Kao značajne razloge rasta navode rast troškova kamata i preuzimanje duga državnih poduzeća, poput privatiziranih brodogradilišta.

Komisija navodi u izvješću da je jedan od razloga za sadašnje stanje u državnim financijama višegodišnja recesija, koja je počela 2009. godine i traje do danas, osim kratkog predaha 2011. godine, kada je ekonomija stagnirala.

Globalna financijska kriza dovela je do smanjenja dotoka stranog kapitala koji je poticao ekonomske aktivnosti u godinama prije krize.

Izvješće, koje je u petak objavila EK, prvi je korak koji se poduzima u proceduri prekomjernog deficita.

Povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn rekao je na konferenciji za novinare da će EK Vijeću EU-a uputiti preporuku o otvaranju procedure do kraja ove godine.

Izvor: Agencija