Dačić prvi put u Mitrovici kao premijer

Lokalni izbori u tri biračka centra u sjevernoj Mitrovici, gdje je glasanje bilo prekinuto zbog incidenata, bit će ponovljeni u nedjelju. Tim je povodom Mitrovicu posjetio premijer Srbije Ivica Dačić, koji tim činom, kako je rekao, želi podstaknuti lokalne Srbe da u što većem broju izađu na izbore, a ne da ih bojkotiraju.

Posjeta je protekla uz velike mjere sigurnosti, a umjesto poziva na bojkot, kao što je bio slučaj do sada, sjeverna Mitrovica oblijepljena je plakatima s izbornim sloganima.

Dačić je u Mitrovicu po prvi put došao kao premijer te iskoristio tu priliku da građanima, koji su prije dvije sedmice bojkotirali izbore, poruči da pomognu Srbiji tako što će izaći na glasanje i time sačuvati sjever Kosova.

“Srbija danas ne može da vam pomogne puškama i tenkovima. Ne može ne zato što neće, nego što nam ne daju i što ne možemo u toj bici pobediti. Danas može da se pobedi samo jakim političkim vezama i pametnim odlukama. Zato uzmite vlast ovde”, poručio je Dačić kosovskim Srbima.

Za zvanični Beograd izlazak na ponovljene nedjeljne izbore je važno kako bi opstao Briselski sporazum”i kako bi se formirala zajednica srpskih opština. Sve druge opcije, smatra to i Dačić, idu na štetu Srba.

Greške iz prošlosti

“Slobodan Milošević je morao silom da natera rukovodstvo [bosanskohercegovačkog entiteta] Republike Srpske da prihvati i potpiše Dejtonski sporazum. Tada su svi govorili da je to izdaja. Nisu hteli da potpišu, a danas pitajte [predsjednika RS-a Milorada] Dodika… Kaže da niko nikad ne bi bolji sporazum napisao. Sa druge strane, rukovodstvo [bivše samozvane repuvlike srpske krajine] RSK nije prihvatilo takve predloge i gde su danas Srbi iz RSK-a? Raseljeni i proterani”, konstatirao je Dačić.

Miting u sjevernoj Mitrovici bio je prvi veći skup koji je organiziran u tom dijelu ovog podijeljenog grada. Građanska inicijativa Srpska, na čijem čelu je Krstimir Pantić, nada se da će pobijediti u Mitrovici.

“Danas treba da učimo od naših neprijatelja, da uzmemo ono što nam se nudi, a onda da sami gradimo svoju budućnost, da sami gradimo svoje institucije, da jačamo veze sa Srbijom, a ne da ih slabimo, kao što neki pokušavaju da prikažu”, poručio je Pantić.

Osim što je kao premijer prvi put u Mitrovici, Dačić je bio prvi predsjednik Vlade Srbije koji je obišao most koji dijeli grad na srpski i albanski dio, javlja Al Jazeerin reporter Marko Subotić.

Pobjeda Srpske u tri opštine

U šest srpskih opština na Kosovu južno od Ibra gradonačelnik će biti izabran u drugom krugu izbora 1. decembra, a u prvom krugu izabrani su čelni ljudi u tri opštine na sjeveru, u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, saopćila je u četvrtak navečer kosovska Centralna izborna komisija.

Predsjednica CIK-a Valedete Daka je na konferenciji za novinare rekla da su u tri opštine na sjeveru, u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, u prvom krugu pobijedili kandidati Srpske, prenosi Tanjug.

Kada je riječ o gradonačelniku sjeverne Mitrovice, 17. novembra će biti ponovljeni izbori na tri izborna mjesta, poslije kojih će se znati da li je neko pobijedio u prvom krugu, ili će 1. decembra biti održan drugi krug sa dva kandidata koja su osvojila najviše glasova. 

U svih šest srpskih opština južno do Ibra – Gračanica, Štrpce, Klokot, Novo Brdo, Ranilug i Parteš – jedan od dva kandidata za gradonačelnika je iz Srpske, navela je Daka.

Konačni rezultati govore da su u prvom krugu gradonačelnici izabrani u 13 opština – Dečane, Glogovac, Istok, Kačanik, Kosovo Polje, Leposavić, Podujevo, Srbica, Štimlje, Zubin Potok, Zvečane, Mamusa i Đeneral Janković – a u 24 opštine bit će održan drugi krug, gdje će se takmičiti dvoje najbolje plasiranih kandidata.

Van Kosova glasalo 23.592 birača

U prvom krugu su gradonačelnike dobili DPK Hashima Thacija u četiri opštine, DSK Isa Mustafe u tri opštine, Građanska inicijativa Srpska u tri opštine, ABK – Ramush Haradinaj, Demokratska turska partija Kosova i jedan nezavisni kandidat u po jednoj opštini.

U drugom krugu DSK će biti u 14 opština, DPK u 12 opština, ABK u osam opština, Građanska inicijativa Srpska u šest opština, Samostalna liberalna stranka u tri opštine, Alijansa za Novo Kosovo u dvije opštine, Savez Kosovskih Srba u jednoj opštini (Gračanica), Samoopredjeljenje, Inicijativa za Mališevo i Srpska narodna partija Kosova u po jednoj opštini.

Predsjednica CIK-a je rekla da je od ukupnog broja upisanih birača na teritoriji Kosova, njih 1.792.913, na lokalne izbore za gradonačelnike izašlo 807.240 glasača ili 46,34 posto.

Van Kosova je glasalo 23.592 birača, dok je uslovnih glasova, glasova poštom i glasova osoba sa posebnim potrebama bilo 18.690.

Daka je dodala da je CIK jednoglasno usvojio finalni izvještaj Centra za brojanje i rezultate.

CIK će verificirati rezultate poslije eventualnih žalbi, koje mogu uputiti politički subjekti u panelu za žalbe, u roku od 24 sata od momenta kada CIK objavi konačne rezultate, kazala je Daka.

Izvor: Agencije