Dačić: Spremni smo povući tužbu ako je i RH

Dačić smatra da treba staviti točku na otvorena pitanja iz prošlosti, a točka će se staviti ili suđenjima ili međusobnim dogovorom o povlačenju tužbi (EPA)

Predsjednik srbijanske Vlade Ivica Dačić ocijenio je u četvrtak da bi za Srbiju i Hrvatsku bilo bolje da povuku međusobne tužbe za genocid i poručio da je Srbija spremna na taj korak ukoliko to želi i Hrvatska. 

Dačić je, također, poručio kako da se Srbija “nema razloga plašiti tih suđenja više nego Hrvatska”.

“Ovdje je samo pitanje kakve će tenzije u odnosima dvije države izazvati te tužbe – za sve nas je bolje da se tužbe povuku”, rekao je Dačić novinarima na jednoj policijskoj svečanosti, prenosi Hina.

Prema njegovim riječima, Srbija se priprema ozbiljno, kao da će do tog suđenja doći i ima vrlo jak pravni tim.

“Treba staviti tačku na sva otvorena pitanja iz prošlosti, a tačka će se staviti ili suđenjima ili međusobnim dogovorom o povlačenju tužbi”, naglasio je.

Dačić ide na Kosovo

Premijer Srbije Ivica Dačić govorit će danas na predizbornom skupu Građanske inicijative Srpska u Mitrovici, poručivši prije puta kako je “na ponovljenim lokalnim izborima u nedelju ključno političko pitanje hoće li Srbin ili Albanac biti gradonačelnik severnog dela tog grada”.

“Ako Vlada Srbije, predsednik Republike, ogromna većina u Parlamentu, patrijarh, Rusija i cela međunarodna zajednica pozivaju na izlazak na izbore, ne znam zašto bi neko mislio da je to protiv srpskih interesa”, rekao je Dačić te i sam pozvao kosovske Srbe da, bez obzira na stranačke stavove, izađu na glasanje.

Prema njegovim riječima, u Mitrovici treba biti i sjedište zajednice srpskih općina, te treba biti izgrađena administrativna zgrada koja će predstavljati vlast na Kosovu za 10 općina u kojima su Srbi većina.

U nedjelju 17. studenog u sjevernom dijelu Mitrovice bit će ponovljeno glasanje na lokalnim izborima na tri biračka mjesta, na kojima je glasanje poništeno zbog inicidenata u prvom izbornom krugu.

Dačić je ocijenio da se u svezi s tužbom i protutužbom ne može raditi jednostrano, te da je Srbija spremna za međusobno povlačenje tužbi ako to želi i Hrvatska.

Linta: Hrvatska treba napraviti iskorak

I zastupnici vladajuće koalicije u srbijanskom Parlamentu poručili su kako će Beograd ustrajati u nastojanju da se ishodi povlačenje tužbi za genocid sa Hrvatskom, istodobno spočitavajući hrvatskoj strani da vodi “dvostruku politiku” i tražeći od Hrvatske “korektniji odnos”.

Zastupnik kluba Srpske napredne stranke (SNS) Miodrag Linta zalaže se za službeno stajalište Srbije da treba povući tužbe, ali pod uvjetom da Hrvatska vrati imovinu i da nadoknadi štetu izbjeglicama, te da riješi pitnaje nestalih.

Linta je novinarima u Skupštini Srbije, u povodu informacija da Hrvatska jača svoj pravni tim u tužbi za genocid protiv Srbije, ocijenio kako to pokazuje da “Hrvatska vodi dvostruku politiku”.

“Držimo da Hrvatska treba napraviti bitni iskorak i pokazati i u praksi da je za pomirenje i najbolje odnose”, rekao je Linta, koji je i predsjednik Koalicije udruga izbjeglih iz Hrvatske.

‘Zagreb nije za iskreno pomirenje’

Linta je rekao kako Zagreb u praksi nije spreman voditi politiku najboljih odnosa i da nije za iskreno pomirenje, izvijestila je agencija Tanjug.

“Nama je žao zbog toga. Smatramo da, ako dvije države žele dobre odnose, to trebaju pokazati i u praksi, a ne samo deklarativno”, istaknuo je Linta.

Đorđe Milićević, zamjenik šefa zastupničkog kluba Socijalističke partije Srbije (SPS), koalicijskog partnera naprednjaka, ocijenio je kako Srbija pokazuje želju za normalizacijom odnosa s Hrvatskom, ali da ne vidi isti korektan odnos na drugoj strani.

“Što se više približava vrijeme sudskih procesa definitivno je, nekako, veće negativno raspoloženje. To, svakako, neće dati dodatan pozitivan doprinos normalizaciji odnosa”, rekao je Milićević novinarima u srbijanskome Parlamentu.

Izvor: Agencije