Makedonski novinar ostaje u pritvoru

Božinovski je osumnjičen za krivična djela špijunaže, zločinačkog udruživanja i iznude (Tanjug)

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Novom Sadu odlučilo je da makedonski novinar Zoran Božinovski (47), koji je optužen za špijunažu, ostane u pritvoru.

“Veće je utvrdilo da navodi za oslobađanje iz pritvora, koje je on naveo u svojoj žalbi, nisu tačni”, potvrdila je Srni glasnogovornica novosadskog Višeg suda Svetlana Tomić – Jokić.

Prema njenim riječima, Vijeće je utvrdilo da su ispunjeni svi uslovi za određivanje ekstradicionog pritvora Božinovskom u trajanju od 30 dana, koji mu je odredio nadležni istražni sudija Višeg suda u Novom Sadu.

Policija je u četvrtak 7. novembra u novosadskom naselju Liman uhapsila Božinovskog, na osnovu međunarodne potjernice Interpola iz Skoplja.

Božinovski je osumnjičen za krivična djela špijunaže, zločinačkog udruživanja i iznude.

Prilikom hapšenja Božinovski nije pružao otpor. Prevezen je u prostorije novosadske Policijske uprave, a  sudija novosadskog Višeg suda mu je nakon saslušanja odredio ekstradicioni pritvor od 30 dana.

Krivična prijava MUP-a

Potjernica za Božinovskim izdata je krajem septembra povodom afere “Špijun”, koja je potresla makedonsku političku scenu.

Tada je Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije protiv Božinovskog i još dvadesetak lica, među kojima su bili i visoko pozicionirani pripadnici makedonskih bezbjednosnih službi, odnosno struktura vlasti, podnio krivične prijave.

Oni su osumnjičeni za saradnju s inostranim bezbjednosnim strukturama, kojima su, navodno, dostavljali dokumente različitog stepena povjerljivosti, uključujući i državne tajne.

Božinovski je koristio dva iznajmljena stana u novosadskom naselju Liman, iz kojih je policija nakon pretresa izuzela kompjutersku opremu i određenu dokumentaciju.

Izvor: Agencije