U Srbiji raste nepovjerenje u cijepljenje

Svjetski je dan borbe protiv pneumonije, a jedan od načina kojim se Srbija planira izboriti s tom bolešću je obvezno cijepljenje djece, čime bi se povećao i broj obveznih cijepljenja.

Epidemiolozi su zabrinuti zbog sve većeg nepovjerenja građana u sistem imunizacije, jer prema podacima iz beogradskih domova zdravlja sve više roditelja odbija cijepiti svoju djecu.

Do sada su roditelji cjepivo protiv pneumonije plaćali 80-ak eura, no novi Zakon o zaraznim bolestima predviđa da ono bude besplatno i obavezno za one koji su u riziku jer bakterija streptococcus pneumoniae može da izazove i meningitis, upalu pluća ili sepsu.

„Naša želja je da to bude obavezna vakcina za svu decu određenog uzrasta i da se daje bez razlika, kao i ostalih 10 vakcina, jer bi na taj način došlo do velikih ušteda“, kaže Zoran Radovanović iz Lige za imunizaciju.

Ukoliko Zakon o zaraznim bolestima bude usvojen, broj obaveznih cjepiva popeo bi se sa sadašnjih 10 na 11, ali je u dijelu javnosti sve izraženija sumnja u neophodnost pojedinih cjepiva.

Prije pet godina u Beogradu je bilo svega 50-ak roditelja koji odbijaju imunizaciju dece, ali sada je taj broj, tvrde epidemiolozi, znatno veći.

Sve veća sumnjičavost

„Koliko je pitanje vakcina osetljiva tema pokazuje činjenica da je za našu priču bilo teško naći sagovornike. Uz komentar da se radi o komplikovanoj i ozbiljnoj temi, mnogi roditelji, pedijatri i drugi lekari odbili su da o antivakcinalnom trendu kažu svoje mišljenje“, javlja reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Zbog različitih informacija, do kojih dolaze putem interneta i drugih medija, roditelji su sve češće sumnjičavi.

„Nije da sam čula da su sumnjičavi, nego sam i ja sumnjičava prema vakcinama. Ipak sam moje dete vodila na vakcinaciju. Malo mi je veliki bio rizik da je ne vakcinišem“, kaže Beograđanka Olivera.

Pedijatri kažu da roditelji najčešće odbijaju cjepiva koja štite od malih boginja, rubeola i zauški, a koja se često povezuju s autizmom.

„Čak ni ne navedu pravi razlog, nego kažu da se ‘nešto plaše’ ili pitaju ‘je l’ mogu to da ne daju’. Iako znaju da je vakcinacija obavezna, roditelji imaju pravo da kaže: ‘Neće moje dete da primi vakcinu’. I mi ga moramo evidentirati i prijaviti“, navodi pedijatar Ratko Garović.

Moguće i prekršajne prijave

Protiv roditelja koji odbiju obavezno cijepljenje, sanitarna inspekcija trebala bi podnijeti prekršajne prijave.

Međutim, iz inspekcije Al Jazeera nije dobila odgovor na pitanje koliko je do sada prijava podneseno, a nema ni odgovora je li se takav slučaj ikada u Srbiji našao pred sudom.

Stručnjaci objašnjavaju da je razlog neusklađenost zakona o zaštiti od zaraznih bolesti i zakona o pravima pacijenata – dok prvi obvezuje, drugi daje pravo na slobodu izbora.

„Tu je jedan pravi limbo i ja se bojim da bi i pravnici, i sudije, i zaštitnik građana bili na muci ako bi to došlo do njih. Zato se i doktori ustežu da to prijave i to nekako još stoji onako ispod žita, ispod tepiha“, dodaje Zoran Radovanović iz Lige za imunizaciju.

Nepovjerenje u cjepiva posebno je poraslo poslije pandemije svinjske gripe prije četiri godine kada je dio stručne javnosti pandemiju proglasio izmišljenom.

Osim povezivanja cjepiva s različitim bolestima, protivnici cijepljenja svoje argumente zasnivaju na činjenici da u mnogim europskim zemljama cijepljenje nije obvezno, već samo strogo preporučeno.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO