Mediji: Pred kolapsom zbog ‘Skoplja 2014’

U tekstu se navodi da Skoplje ima novi spomenik Aleksandra Velikog, koji je koštao 10,5 milijuna eura (Al Jazeera)

Njemački list Der Spiegel piše da privredi Makedonije, zbog izgradnje i realizacije prestižnih projekata rekonstrukcije u Skoplju, prijeti kolaps, prenosi Anadolija. U tekstu se navodi da Skoplje ima novi spomenik Aleksandra Velikog, koji je koštao 10,5 milijuna eura.

“Spomenik se izdiže 30 metara u visinu, a nalazi se u samom srcu grada. Vrlo je autentičan, poput replike Velikog kanala u Las Vegasu. Nedaleko od tog mjesta se nalaze i spomenici drugih junaka makedonske povijesti. Na drugoj strani Vardara, na ulazu u Stari Grad, nalazi se spomenik Kralju Filipu II, Aleksandrovom ocu. Na tom mjestu nalaze se i drugi spomenici”, piše Der Spiegel.

Dodaje se kako se između njih nalaze renovirane prostorije ministarstava, kazalište i muzej posvećen književnicima i revolucionarima iz 19. i 20. stoljeća.

‘Grandiozni povijesni kič’

Prema navodima lista, makedonski arhitekti smatraju da je uređivanje grada vrijedno više stotina milijuna eura, kao i to da se Skoplje pretvorilo u “grandiozni povijesni kič”.

Dok jedni tvrde da je riječ o “neoklasicizmu”, nacionalno-konzervativna vladajuća partija VMRO nazvala je taj projekt “Skoplje 2014”, a proračun je zaokružila na svotu od 207 milijuna eura.

Isto tako, Der Spiegel navodi kako problem u Makedoniji predstavlja i to što spomenici ne obuhvaćaju etničku raznolikost te zemlje.

“Nije problem samo u novcu, već i u povijesnim, antičkim i slavenskim motivima, koji, kako smatraju neki analitičari, ne odražavaju etničku raznolikost Makedonije. Vrlo je malo onih koji se upuštaju u analize i kritike spomenika, iako sve to podsjeća na autoritarni režim”, navodi njemački list.

Izvor: Agencije