Komšić obećao pomoći radnicima Hidrogradnje

Nekoliko stotina radnika građevinskog poduzeća Hidrogradnja iz Sarajeva protestiralo je u ponedjeljak pred zgradom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tražeći isplatu zaostalih plaća i doprinosa.

Nakon sastanka grupe radnika s članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, te obećanja da će im pomoći u pokretanju kaznene prijave protiv menadžmenta kompanije, radnici su se uputili ka zgradi Parlamenta bh. entiteta Federacija BiH.

U međuvremenu, očitovalo se i Kantonalno tužilaštvo, uz objašnjenje da su predistražne radnje o slučaju Hidrogradnja u toku.

Pet minuta do 12 sati radnici Hidrogradnje bili su pred zgradom državnog Predsjedništva sa istim porukama kao i prethodnih dana.

„Jedanaest godina neuplaćenog radnog staža, sedam godina ne možemo ovjeriti knjižice da se liječimo i pet mjeseci bez plate“, kaže radnik Salem Beganović.

Krivične prijave

Većina uposlenih u Hidrogradnji ima 12 ili 13 godina radnoga staža, ali ne i zaslužna primanja. Četrdeset dana štrajkuju i kažu da ne traže mnogo.

„Da nam daju posao, da radimo, da naše poslove ne preuzimaju druga preduzeća koja su se tek oformila. I ovdje, i u Libiji idu da preuzmu naše reference. To nećemo dozvoliti“, ističe uposlenica Hidrogradnje Slavica Labus.

Tvrde da su se obraćali svim institucijama u državi, no niko nije reagirao. Predsjedništvo BiH bi trebalo biti posljednja stanica. Član Predsjedništva Komšić obećao je podršku, iako faktički nema nikakve ovlasti nad ovim pitanjima.

„Rekao nam je da ćemo Tužilaštvu sve predati, da se konačno riješi ovo u Hidrogradnji i oko Hidrogradnje“, rekao je predsjednik Sindikata Redžep Tufekčić.

No, Kantonalno tužilaštvo odavno ima posla s Hidrogradnjom. Nekoliko krivičnih prijava podnio je Sindikat, nekoliko Uprava, ali su u toku tek predistražne radnje.

„Tužilaštvo trenutno provjerava navode iz tih prijava na osnovu kojih će ocijeniti postoji li dovoljno elemenata za pokretanje krivičnog postupka“, izjavio je Alem Hamzić iz Tužilaštva KS.

Stav direktora Uprave

Protiv članova Vlade, koja je većinski vlasnik kapitala u poduzeću, radnici nisu podnijeli krivične prijave, iako su to najavljivali, navodi novinarka Al Jazeere Nadina Maličbegović koja se javila iz Sarajeva.

„Najodgovornijim smatraju direktora Uprave Džemaludina Peljtu“, dodaje ona.

No, Peljto se poziva na odluku suda po kojoj štrajk u Hidrogradnji nije zakonit.

„Neko mora platiti štetu, mjesec dana se ne radi, prekinuti su ugovori s kupcima, partnerima. To su ogromne štete, prešli smo već dva miliona“, ističe direktor Uprave Hidrogradnje.

Hidrogradnja broji 770 radnika, jedan dio njih spreman je doći na posao, a drugi dio štrajkuje i to u samim prostorijama Uprave. Zbog toga su ovih dana sve aktivnosti i poslovi obustavljeni.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Radnici sarajevske građevinske kompanije traže ostavku federalnog premijera Nermina Nikšića te ministra energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja.

Published On 04 Nov 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO