Dačić: Izlazak na izbore ili se ruši koncept

Dačić je naglasio da od završetka izbornog procesa na Kosovu, između ostalog, ovisi i pozitivan izvještaj EU povjerenice Catherine Ashton (EPA)

Srbijanski premijer Ivica Dačić pozvao je Srbe da izađu 17. studenog na ponovljene lokalne izbore u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici ukoliko ne žele da taj grad vodi Albanac i upozorio da bi se tako srušio cijeli koncept Zajednice srpskih općina.

Dačić je istovremeno naglasio da od završetka izbornog procesa na Kosovu i daljnje primjene Briselskog sporazuma i odnosa Beograda i Prištine ovisi i pozitivan izvještaj visoke povjerenice za vanjsku politiku i sigurnost EU Catherine Ashton.

Dačić je rekao kako očekuje da Ashton izađe sa pozitivnim izvještajem kada je riječ o napretku Srbije na putu u EU ukoliko ne bude problema u primjeni Briselskog sporazuma, nakon čega očekuje i pozitivnu odluku Europskog vijeća.

Važnost izvještaja Catherine Ashton

Premijer Dačić je za TV Prva kazao da bi bilo dobro da Srbija započne pregovore do kraja prosinca, ali da će i ako se to dogodi do kraja siječnja, to biti jaka vijest i “startni pištolj” za reforme i potrebni konsenzus o tome u Srbiji.

“Ako sve bude u redu, Catherine Ashton će dati pozitivan izveštaj, što znači da će i Evropski savet prihvatiti predlog Komiteta i odrediti datum za početak pregovora”, rekao je Dačić, koji je ukazao kako je realnost da sve ovisi od primjene Briselskog sporazuma i odnosa Beograda i Prištine.

“Mi smo plivajući u uzburkanoj vodi, okruženi raznim čudovištima, plešući na žici između evropske budućnosti i potrebe da se zaštite nacionalni interesi, uspeli da dođemo ovde, gde niko to nije očekivao”, rekao je Dačić i naglasio da je u idućih mjesec dana potrebno finalizirati aktivnosti za primjenu Briselskog sporauma, prije svega kada je riječ o policiji i pravosuđu.

On je još jednom naglasio kako je važno da Srbi izađu na ponovljene izbore u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.

“Suočavamo se sa jasnom situacijom. Nisu poništeni izbori na albanskim biračkim mestima, već samo na srpskim. Zna se koliko su Albanci dobili i Srbi, ako žele pobedu, moraće da izađu na izbore”, poručio je Dačić.

On je objasnio kako je plan da u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici bude administrativno sjedište za Zajednicu srpskih općina koja će obuhvatiti 10 općina, a možda i Goru, gdje većinsko stanovništvo čine Goranci.

‘Bez severne Kosovske MItrovice ruši se koncept’

“Ako sada to ne uradimo, nećemo imati severnu Kosovsku Mitrovicu i ruši se ceo koncept”, upozorio je Dačić i upitao što Srbima nude oni koji pozivaju da se ne izađe na izbore?

“Ako Albanac bude gradonačelnik, to znači da ne može da se konstituiše vlast, ne može da se napravi Zajednica srpskih ospstina, tu može doći i do konflikata, pa možda i do oružanih sukoba”, rekao je Dačić.

Ta situacija, kako je rekao, neodoljivo podsjeća na neke povijesne momente, kada rukovodstvo Srpske krajine nije željelo prihvatiti mirovni plan, dok je Daytonski sporazum nešto za što se Srbi sada drže u Republici Srpskoj.

Dačić je ponovio i da će svi koji su činili incidente na sjeveru Kosova i Metohije biti procesuirani, shodno teritorijalnim nadležnostima.

Izvor: Agencije