Vučić pozvao Srbe sa Kosova da glasaju

U ponoć počinje predizborna šutnja uoči lokalnih izbora na Kosovu, zakazanih za nedjelju.

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa ministrom bez portfelja zaduženim za Kosovo u Vladi Srbije, Aleksandrom Vulinom, u petak je posjetio Gračanicu, gdje ih je dočekao veliki broj okupljenih.

Tamo su prisustvovali završnom predizbornom skupu Građanske inicijative Srpska, koja ima podršku Beograda i posjetili manastir u Gračanici.

Vučić je pozvao Srbe sa Kosova da budu odgovorni prema svojoj djeci i svojoj budućnosti, poštuju državu Srbiju i izađu na izbore.

‘Mudrost, a ne rat’

“Ne može država biti dobra samo kad isplaćuje plate i penzije, a loša ako zamoli da izađu na izbore, kako bi dobili i međunarodnu verifikaciju, odnosno potvrdu za postojanje zajednice srpskih opština”, poručio je on na završnom skupu Građanske inicijative Srpska u Gračanici.

Vučić je okupljenima rekao da se zapitaju šta će dobiti ako ne izađu na izbore, osim što će gradonačelnik Mitrovice biti neko ko nije Srbin, ili će Gračanicu voditi neko koga oni ne bi željeli vidjeti na tom mjestu.

Kosovska vlada odobrava posjete zvaničnika Srbije Kosovu samo iz humanitarnih i vjerskih razloga.   

On je zamolio Srbe da budu mudriji, rekavši: “Da ratujemo – niti možemo, niti hoćemo, naš je posao da u miru obezbedimo budućnost za našu decu”.

Vučić je kazao da se sada bira između mogućnosti i opstanka srpskog naroda, s jedne strane, i prošlosti i veoma neizvjesne budućnosti i nestanka tog naroda, s druge strane.


Vučić i Vulin na Kosovu

On je podvukao da se na izborima 3. novembra odlučuje o stvaranju zajednice srpskih opština, a da je za njeno uspostavljanje potrebno najmanje šest opština.

Vulinov poziv

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin pozvao je Srbe da izađu na lokalne izbore i da ne dozvole više nikad da Ibar dijeli Srbe na sjeverne i južne, kao ni da gradonačelnik u Mitrovici bude neko ko nije Srbin.

“Moramo izaći 3. novembra na izbore da bi oteli maksimum, da bi uzeli više nego što oni misle da zaslužujemo i da možemo da dobijemo”, poručio je on na završnom skupu “Srpske” u Gračanici.

Samo Srbi, poručio je, mogu spriječiti formiranje zajednice srpskih opština.

Reporter Al Jazeere Stefan Goranović kazao je da se Vučić nije obazirao na zahtjeve Vlade Kosova da posjete srpskih zvaničnika budu vjerskog ili humanitarnog karaktera.

Vulin je ranije dolazio na Kosovo u crnoj jakni sa grbom Srbije na rukavima, što je premijer Kosova Hashim Thaci opisao kao “paravojnu uniformu”.

Danas je Vulin doputovao na Kosovo u “civilu”. Na pitanje našeg reportera da li je Vulin tako odjeven zbog zahtjeva Thacija, vicepremijer Srbije Vučić je rekao: “U drugačijem je izdanju zato što sam mu ja tako govorio, a inače sledeći put će da dođe tako kako on hoće da bude obučen. Za mene je najveće licemerje što kod mene dolaze predstavnici međunarodne zajednice i meni govore kako treba da bude odeven Aleksandar Vulin”.

Apel državnog vrha

U proglasu objavljenom nakon Vučićeve i Vulinove posjete Kosovu, državni vrh Srbije ponovio je poziv kosovskim Srbima da izađu na izbore u nedjelju i izaberu srpske gradonačelnike i odbornike.

Kako su naveli premijer Srbije Ivica Dačić, vicepremijer Aleksandar Vučić i predsjednik Tomislav Nikolić, svaki drugi rezultat značio bi  “poraz i dovođenje Albanaca na vlast u sredini u kojoj nikada nisu živeli”.

“Treba da budemo svesni da se neizlaskom na izbore pokazuje želja da se bez Srbije rešava problem Kosova i Metohije, što je ne samo etički i politički neprihvatljivo, već i lišeno izgleda na uspeh”, poručio je državni vrh Srbije.

“Vaša Srbija vas zove”, naglašava se i dodaje da Srbija želi da pomogne da sa svojom djecom žive u svojoj kući, na svojoj imovini, sigurno i sa nadom u očima.

“Nemojte da pogrešite, tu grešku nikada ne bismo mogli da ispravimo. Budite odgovorni pred svojim potomcima”, navodi se u proglasu.

Izbore nadgleda 99 posmatrača

Peter Palmer, zamjenik šefa Posmatračke misije Evropske unije, izjavio je da će lokalne izbore na Kosovu 3. novembra pratiti 99 posmatrača EU-a i da će preliminarni izvještaj te misije biti objavljen poslije glasanja, izvijestio je Tanjug.

“Cilj misije je da pomogne Kosovu u procesu demokratizacije, da poboljša izborni proces i da svojim prisustvom vrati povjerenje građana u izborni proces”, rekao je on.

Palmer je objasnio da postoji glavni tim sa sjedištem u Prištini, na čijem je čelu šef EOM-a, poslanik u Evropskom parlamentu Robert Gualteri, kao i deset timova posmatrača raspoređenih širom Kosova, koji već mjesec dana nadgledaju čitav izborni proces, uključujući predizornu kampanju i koji će ostati dok ne bude okončan i drugi krug izbora.

Dodao je da postoje posmatrači koji su od petka raspoređeni na Kosovu i koji će nadgledati proces samo na dan izbora, od otvaranja birališta do prebrojavanja glasova.

Prema njegovim rečima, EOM će dati analizu pravnog okvira, kao i medijskog praćenja izbora.

Normalan rad posmatrača na sjeveru

Upitan da li postoji zabrinutost za sigurnost posmatrača, Palmer je rekao da je glavna briga uvijek njihova sigurnost, te da posmatrači na sjeveru Kosova rade normalno.

EOM ima ukupno 99 posmatrača, među kojima su posmatrači iz zemalja EU-a, Švicarske i Norveške.

To nezavisno i neutralno tijelo provest će sveobuhvatnu analizu izbornog procesa i ocijeniti u kojoj je mjeri proces ispunjavao međunarodne standarde za demokratske izbore.

Analiza uključuje pravni okvir, rad izborne administracije, aktivnosti kampanje kandidata i političkih stranaka, ponašanje medija, glasanje i prebrojavanje glasova, proces žalbi i pritužbi, kao i objavljivanje rezultata.

Preliminarni izveštaj EOM-a bit će objavljen 5. novembra, a početkom iduće godine bit će objavljena konačna analiza s preporukama.

Izvor: Al Jazeera i agencije