Jedna kolona za Dan sjećanja u Vukovaru

Stožer će pozvati sve branitelje, stradalnike iz Domovinskog rata i ostale domoljube da se pridruže vukovarskoj Koloni sjećanja (AFP)

Na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studenoga, ulicama toga grada proći će jedna Kolona sjećanja, potvrdio je u petak glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Igor Gavrić, rekavši da je takav stav zauzet na zajedničkom sastanku Stožera i Koordinacijsko-operativnog tima u četvrtak navečer.

On je za Hinu kazao kako će Stožer pozvati sve branitelje, stradalnike iz Domovinskog rata i ostale domoljube da se pridruže vukovarskoj Koloni sjećanja, te da na taj način dostojanstveno odaju počast žrtvama Vukovara u agresiji 1991. godine.

“Smiješno je da netko može pomisliti da se od 150.000 ljudi na osam metara širine ceste mogu stvoriti dvije kolone. Toga dana će se na najbolji mogući način vidjeti tko je za vukovarsku, a tko za nevukovarsku Hrvatsku”, naveo je Gavrić.

Ponovio je stav Stožera kako će 18. studenoga Vukovar biti “negostoljubiv za vladajuće”.

Istaknuo je da Stožer nastavlja sa svojim aktivnostima na ostvarenju zacrtanih ciljeva, a to je, na prvom mjestu, prikupljanje potpisa sa referendum o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta, koje bi trebalo biti početo ovoga mjeseca.

Izostao jedinstven stav

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prije desetak dana je odbacio službeni protokol obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji su objavile vukovarske gradske vlasti nakon sastanka.

Tom su sastanku u uredu gradonačelnika Željka Sabe nazočili i predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Zdravko Komšić s većinom predstavnika udruga u tom tijelu, kao i vukovarski župnici Ivica Jagodić i Mato Martinković.

Iz ureda gradonačelnika Sabe tada je medijima priopćeno kako će se ovogodišnje obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine održati od 14. do 23. studenoga pod sloganom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”, a Kolonu sjećanja ulicama grada predvodit će članice udruge Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije.

Prije nekoliko dana u javnosti se pojavila i najava Stožera o mogućnosti organiziranja zasebnog programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, te zasebne Kolone sjećanja, na što je reagirala vukovarska Koordinacija udruga, koja je o tom pitanju pokušala zauzeti jedinstven stav, koji je, međutim, izostao.

Sedam od 14 članica koordinacije izjasnilo se kako se ne slaže sa ograniziranjem zasebne kolone sjećanja.

Matić: Dostojanstveno i svečano

Ministar branitelja Hrvatske Predrag Matić izjavio u u petak kako nije ni očekivao dvije kolone, uvjeren da će u Vukovaru 18. studenoga biti kako i priliči – dostojanstveno i svečano.

“Nisam ništa drugo ni očekivao. Sigurno će u Vukovaru biti dostojanstveno i svečano, onako kako to i priliči Vukovaru svih ovih godina. Prijepori uvijek postoje i postojat će, a to ćemo riješiti za stolom. Onaj dan kada se u Vukovaru svi skupimo bit će to sve u redu”, rekao je Matić novinarima u Zagrebu.

Stav Stožera kako će Vukovar 18. studenoga biti “negostoljubiv za vladajuće” komentirala je prva potpredsjednica Vlade i predsjednica Hrvatskog narodnog sabora Vesna Pusić.

“Kako će se ponašati, to je njihova stvar i uvijek prezentira onoga koji se ponaša. Minimum minimuma je da se u takvom trenutku poštuju i institucije države i činjenica da pred tom žrtvom Hrvatska treba stajati jedinstveno”, rekla je ona novinarima u Zagrebu.

Zamjenik predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Drago Prgomet istaknuo je da će njegova stranka, pored razumijevanja za pojedine zahtjeve Stožera, sudjelovati u službenom obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, odnosno vukovarske tragedije.

Upitan je li mu drago što će, ipak, biti jedna Kolona sjećanja, Prgomet je odgovorio: “Apsolutno, mislim da nikome u hrvatskom narodu i hrvatskoj državi ne trebaju podjele, pogotovo na takve tragične dane kao što je pad Vukovara.”

Izvor: Agencije