KAP u bankrotu, Vlada bez ponuda i kupca

Nakon tri mjeseca stečaja i decenije finansijskih problema, Kombinat aluminijuma Podgorica je u bankrotu. Odluku je donio Privredni sud, jer niko od povjerilaca do utorka nije dostavio prijedlog reorganizacije fabrike.

Sivi oblaci nadvili su se nad podgoričku fabriku aluminijuma. Milionski dugovi, tri mjeseca stečaja bez prijedloga reorganizacije doveli su do bankrota.

Za sada ne i do prestanka rada. Stečajni upravitelj Veselin Perišić kaže kako na taj način pokušavaju održati što veću prodajnu cijenu kompanije.

Kako su dugovi KAP-a oko 460 miliona eura, a procijenjena vrijednost fabrike svega oko 180 miliona eura, svi dužnici neće se moći naplatiti, izvještava iz Podgorice reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Radnici hoće svoj novac

Dužnika je preko 2.000. Prva na listi za  naplatu je država, odnosno Ministarstvo finansija, slijedi bivši ruski vlasnik Deripaska sa dvije kompanije, tu su i Elektroprivreda zbog dugovanja za struju te ruska VT banka.

Iako su pri kraju liste povjerilaca, radnici, njih oko 800, vjeruje kako će svoje dugove naplatiti. Riječ je kažu o oko šest miliona eura za plate i stambeni fond i zakon im omogućava, pri raspodjeli stečajne mase, naplatu prije svih dužnika.

Za KAP se nakon bankrota predlažu dvije opcije: totalna rasprodaja imovine, iii prodaja fabrike kao pravnog lica. Navodno su za kompaniju zainteresovani investitori iz Indije i Njemačke, no do sada bez konkretnih ponuda za crnogorsku Vladu.

Izvor: Al Jazeera