Hrvatska: Novi spor među vladajućima

U Hrvatskoj su se pojavile nove teškoće u vladajućoj koaliciji, jer se Hrvatska narodna stranka (HNS) ponovno usprotivila namjeri ministra financija Slavka Linića iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Ministar Linić je u ponedjeljak na konferenciji za novinare, na kojoj je govorio o stanju proračuna te najavio rebalans, između ostaloga najavio ukidanje porezne olakšice za kupnju prve nekretnine. 

Linić je rekao kako država tu štednju više neće podupirati, jer ti poticaji nisu donosili gospodarski rast, odnosno da se nisu gradili novi stanovi.

HNS protiv ukidanja olakšica

U hrvatskim medijima danas se pojavila informacija da se tom potezu suprotstavila predsjednica koalicijskog partnera HNS-a, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak potvrdio je da se u HNS-u protive ukidanju bilo kakvih poreznih olakšica i uvođenju bilo kakvih novih poreza, dok je situacija takva da nema gospodarskog rasta.

Na pitanje kakvi su odnosi u koaliciji s obzirom na novo neslaganje, Vrdoljak je rekao da je situacija dobra i da se o tome još raspravlja.

Ranije je i Branko Grčić, SDP-ov potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, izjavio da sukoba među dvije stranke nema.

Kaže kako su reforme koje je nedavno predstavljao s kolegama interventne i dugoročne, te da je neke od njih moguće mijenjati.

Grčić je rekao kako je i Vrdoljak bio član tima koji ih je pripremao, te da prije nije bilo nesuglasica.

HNS se svojedobno, također, oštro usprotivio Linićevoj namjeri da uvede porez na nekretnine.

Vlada svjesna teške situacije

Hrvatski potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije komentirao je i jučer objavljenu prognozu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će hrvatsko gospodarstvo ove godine zabilježiti pad od 0,6 posto, umjesto ranije očekivanih 0,2 posto.

Grčić je kazao da Vlada zna na čemu je, tj. da imaju tešku situaciju.

Imamo pet godina recesije i u šestoj godini želimo preokrenuti taj trend. Nadam se da će se u 2014. godini napraviti preokret prema rastu, kazao je Grčić te istaknuo kako je cilj za ovu godinu bio “dovesti ekonomiju na nulu ili tu negdje”, rekao je Grčić.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO