Hapšenje carinika zbog milionske zloupotrebe

Carinici osumnjičeni za učestvovanje u uvozu 113 kontejnera sa garderobom iz Kine, za koju je podnošena lažna dokumentacija (EPA)

Uprava carina Srbije saopćila je da je policija u utorak privela 13 carinskih službenika osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja, prenosi agencija Tanjug.

Riječ je o nastavku akcije poznate kao „Učitelj“ počete početkom aprila, u kojoj je privedeno ukupno 28 osoba, među kojima je i 20 carinika, osumnjičenih da su oštetili državu za skoro 250 miliona dinara, odnosno 2,2 miliona eura.

Uprava carina je aktivno učestvovala u akciji „Učitelj“, koja traje više od godinu dana, osiguravši neophodnu dokumentaciju na kojoj je slučaj i zasnovan, čime je još jednom potvrdila odlučnost ove institucije u borbi protiv korupcije u vlastitim redovima, navodi se u saopćenju.

Kriminalna grupa

Carinici koji su do sada privedeni osumnjičeni su kao dio kriminalne grupe koja je tokom prošle godine uvezla 113 kontejnera sa garderobom iz Kine, a za koju je podnošena lažna dokumentacija u kojoj je izmijenjena vrsta robe koja se uvozi.

Samim tim naplaćen je manji iznos carinskih dažbina i poreza, čime je oštećen državni budžet.

Osumnjičeni su privedeni u policiju, odakle će nakon saslušanja biti privedeni u Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje će odlučiti protiv kojih osumnjičenih će pokrenuti istragu.

Izvor: Agencije