Dačić: Dogovoren način odlazaka na Kosovo

Nakon što je u Briselu održana 17. runda dijaloga Beograda i Prištine, premijer Srbije Ivica Dačić je nakon sastanka rekao da su dogovoreni mehanizmi koji će omogućiti da se otklone problemi u vezi s organizacijom izbora i da političari iz Srbije mogu putovati na Kosovo prije, za vrijeme i poslije izbora.

Posjete bez izbornog karaktera

Hashim Thaci je u utorak izjavio da će njegova Vlada ozbiljno razmatrati zahtjeve iz Beograda ako neki zvaničnik bude želio posjetiti Kosovo, ali da neće dozvoliti posjete koje imaju izborni karakter.
“Naš cilj nije da nemamo komunikaciju, naš cilj je bio upravo komunikacija, izgradnja dobrog susjedstva, znači evropskih odnosa. U slučaju nekog zahtjeva za posjetu zvaničnika Beograda Kosovu, Vlada Kosova će najozbiljnije razmatrati taj zahtjev. Međutim, nećemo dozvoliti posjete kojima je cilj izborni karakter. Ako žele posjetiti neki manastir, onda naravno da ćemo im dozvoliti da posjete”, rekao je on za agenciju Kosovapress.
Thaci je ponovio da je odluka o zabrani posjete zvaničnika iz Beograda na Kosovo bila samostalna, dodavši da o tome ne može odlučiti niko drugi izuzev kosovskih institucija.

U izjavi novinarima nakon sastanka s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem i visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, on je naglasio da se tek treba vidjeti hoće li Priština poštovati dogovor.

“Ne mogu 100 odsto da garantujem da će to biti tako, jer smo se i ranije dogovarali, pa to što je dogovoreno nije bilo sprovedeno”, rekao je Dačić, ali je sastanak i trosatnu večeru s Thacijem i Ashton, održanu u zgradi Evropske službe za vanjske poslove, ocijenio jednim od uspješnijih.

‘Hladni rat je završen’

Dačić je potvrdio kako je tokom večeri bilo riječi o nizu pitanja koja su predstavljala “kamen spoticanja” u provedbi Briselskog sporazuma, prije svega o pripremama za lokalne kosovske izbore, koji su zakazani za 3. novembar.

Ipak, nije direktno odgovorio na pitanje kada će posjetiti Kosovo.

“Kao što sam već rekao, više ne bih učestvovao u dijalogu da to nije dogovoreno”, kazao je i dodao da to pitanje “treba skinuti sa dnevnog reda”.

Thaci, koji je sa radne večere izašao malo prije Dačića, potvrdio je kako je sastanak bio konstruktivan, te najavio da će Beograd i Priština nastaviti raditi na dosljednoj provedbi Briselskog sporazuma.

Na Kosovo iduće sedmice

Ivica Dačić je u utorak najavio da će Kosovo posjetiti najvjerovatnije iduće sedmice, kao i to da će u predizbornoj kampanji za lokalne izbore učestvovati i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, te prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić.
On je rekao da će oni učestvovati u kampanji kako bi dali podršku srpskom narodu i jasno stavili do znanja da izlazak na izbore nije pomaganje Hashimu Thaciju, nego da predstavlja šansu za izbor legitimnih oragana koji će zastupati srpske interese.
Dačić je kazao da u pregovorima s Prištinom nema ličnih odnosa i da se u interesu srpskog naroda mora sarađivati, a „da li se međusobno volimo ili ne, to je drugo pitanje“, prenosi Tanjug.
Rekao je da je s Thacijem u ponedjeljak navečer postigao dogovor o svim spornim pitanjima koja su se našla na stolu, precizirajući da su to birački spiskovi, glasanje lica raseljenih sa Kosova, zastupljenost srpske liste u CIK-u, kao i posjete najviših državnih funkcionera Srbije Kosovu u predizbornoj kampanji.
Kad je riječ o srpskim predstavnicima u CIK-u, Dačić je kazao da je kosovski premijer preuzeo obavezu da to pitanje riješi i dodao da srpska delegacija u razgovorima nije imala nijednu obavezu koju Beograd treba ispuniti.

Izbjegao je direktno odgovoriti na pitanje je li povučena zabrana kojom dužnosnici iz Srbije ne mogu posjećivati Kosovo tokom predizborne kampanje, ali je konstatirao da je “hladni rat između Srbije i Kosova završen”.

“Zahtjevi za posjete bit će rješavani u skladu s procedurom u kosovskim institucijama”, rekao je Tachi, dodajući da će se “sloboda kretanja poštovati bez diskriminacije”.

Korisni i značajni razgovori

Kada je riječ o registraciji birača, dogovoreno je da se, kroz određene mehanizme i kroz institute žalbe, omogući glasanje za 10.000 do 12.000 birača sa sjevera Kosova, koje je Centralna izborna komisija Kosovo ranije odbila registrirati, a govorilo se i o izbjeglicama koje se nalaze u Srbiji.

“Cifra od 17 odsto prihvaćenih prijava za upis u glasačke spiskove je nedopustivo mala”, upozorio je Dačić, te najavio kako će Priština ubuduće uvažavati dokumente Komesarijata za izbjeglice Srbije, što do sada nije bio slučaj.

Potvrdio je i to da je dogovoreno učešće predstavnika Srba u kosovskom CIK-u i drugim nadzornim organima.

“Stalo nam je da izbori budu regularni i fer i da što više Srba izađe na izbore”, priznao je, ukazavši na to da je Srbija ispunila skoro sve svoje obaveze kada je riječ o pripremama za izbore.

Naredna runda nakon izbora

Pozvao je sve kosovske Srbe da u što većem broju izađu na izbore, kako bi dobili vodstvo koje će biti legalno i legitimno u očima međunarodne zajednice, te podsjetio kako se na lokalne srpske dužnosnike “do sada gledalo kao na ilegalna i paralelna rukovodstva”.

Iduća runda dijaloga Dačića i Thacija zakazana je nakon izbora.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, zadužen za Kosovo, sudjelovao je u pregovorima i objasnio novinarima da će odobrenje za posjetu Kosovu dužnosnici iz Srbije, kao i do sada, tražiti preko EULEX-a.

Zamjenik premijera i ministar pravde Kosova Hajredin Kuci izjavio je u utorak navečer da nijednom zvaničniku iz Beograda, pa bio to i premijer Srbije Ivica Dačić, neće biti dozvoljena posjeta Kosovu ako ona ima za cilj učešće u izbornoj kampanji.

“Mi smo im zabranili posjete i ponovo ćemo pojedinačno razmatrati svaku posjetu bilo kog zvaničnika iz Beograda koji šalje zahtjev državnim institucijama Kosova. Decidirano kažem da nećemo dozvoliti nikome od zvaničnika Srbije da učestvuju na izbornim skupovima. I ranije smo zabranili ulazak na Kosovo zvaničnicima iz Srbije, a i ubuduće ćemo im zabraniti kada se ugrožavaju državni integritet ili unutrašnji demokratski procesi”, kazao je Kuci za list Epoka e Re.

Glasnogovornica visoke predstavnice Maja Kocijančič oglasila se nakon sastanka kratkom porukom na Twitteru, istaknuvši da je visoka predstavnica Ashton imala “korisne i značajne” razgovore s dvojicom premijera.

Razgovori u Briselu počeli su odvojenim susretima Ashton prvo s Dačićem, a potom i s Thacijem, nakon čega je uslijedila radna večera, koja je trajala tri sata.

Izvor: Al Jazeera i agencije