Počeo briselski dijalog

U Bruxellesu je večeras počela nova runda dijaloga Beograda i Prištine kod visoke predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbednost Catherine Ashton, dolaskom predsjednika vlade Srbije Ivice Dačića u zgradu Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) kojom Ashton rukovodi.

Dačić je u zgradu EEAS ušao oko 18 i 30, a uskoro se očekuje i dolazak kosovskog premijera Hashima Thacija.

Nakon odvojenih susreta Ashton sa dvojicom premijera, razgovori će se nastaviti tokom radne večere, za koju se očekuje da će potrajati duboko u noć.

Priprema za predstojeće lokalne izbore na Kosovu biće centralna tema večerašnjeg susreta predsjednika Vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hashima Thacija, izjavila je danas novinarima Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice Ashton.

“Razgovaraće se o primjeni Briselskog sporazuma, ali priprema za izbore zakazane za 3. novembar biće glavna tema”, rekla je Kocijančič novinarima.

Podsjetila je i kako je EU “od samog početka procesa priprema na izbore ukazivala da želi pravedne i inkluzivne izbore, kako bi na kraju imali dobro pripremljene izbore i što veću izlaznost”.

Prema najavama, premijeri Dačić i Thaci prvo će se odvojeno sastati s visokom predstavnicom Ashton, nakon čega će uslijediti zajednička radna večera.

Naglo pogoršanje odnosa

Reporterka Al Jazeere Katarina Drlja doznaje od europskih diplomata kako su u Bruxellesu zadovoljni činjenicom da su premijeri Srbije i Kosova odmah prihvatili poziv za susret uz posredovanje visoke predstavnice Ashton, što je ocijenjeno kao „signal spremnosti“ da sarađuju i nađu rješenje za nastalu situaciju koje će biti prihvatljivo za obje strane.

Na pitanje šta Evropska unije očekuje od današnjeg sastanka, dopisnica Al Jazeere je rekla da je to nalaženje balansa, i sa jedne i sa druge strane, normalizacija odnosa i rješenje na obostrano zadovoljstvo.

Ashton je pozvala na sastanak dvojicu lidera nakon što su se odnosi Beograda i Prištine naglo zaoštrili poslije odluke kosovskih vlasti da zabrane dužnosnicima iz Srbije, uključujući i premijera Dačića, posjete Kosovu tokom  trajanja predizborne kampanje za lokalne izbore, koji se trebaju održati 3. novembra.

Dačić je najavio kako će se u slučaju da ova zabrana ostane na snazi povući iz dijaloga Beograda i Prištine, dok kosovske vlasti poručuju da je njihova odluka neopoziva. 

Na skupu u Vrbasu Dačić je ustvrdio kako je zabrana „neviđeni skandal“ i dodao da je i prije toga, kad je dobio informacije da se tako nešto može dogoditi, upozorio veleposlanike „kvinte“ (SAD, Francuske, Velike Britanije, Italije i Njemačke) te EU-a kakve posljedice to može izazvati.

„Između ostalog, to može da potpuno obesmisli dalji dijalog i moje lično učešće u njemu, jer ako ja, kao potpisnik Briselskog sporazuma, ne mogu da odem na Kosovo i agitujem za izbore koji su raspisani po prištinskim zakonima, onda se postavlja pitanje kakva je svrha takve odluke i onda je to čista opstrukcija Briselskog sporazuma“, poručio je Dačić.

Normalizacija kao interes

Ipak je istaknuo kako je Srbiji u interesu da se proces normalizacije nastavi, te izrazio uvjerenje da će pritisak Bruxellesa na Prištinu dati rezultate. 

„Jesam optimista u smislu da sama činjenica da je sastanak sazvan pokazuje da svi shvataju kolika je težina problema u ovom trenutku, ali ako ta odluka bude nepromenjena s njihove strane, što se mene tiče, moje učešće je završeno“, rekao je Dačić novinarima u Vrbasu. 

S druge strane, premijer Thaci je prošle sedmice oručio kako je zabrana dolaska Dačiću „autonomna odluka u okviru ustavnih i zakonskih ovlaštenja“ prištinske Vlade, dok je njegov zamjenik Hajredin Kuci izjavio da se „posjete koje imaju politički ili partijski karakter neće dozvoljavati“. 

Dužnosnici EU-a do sada su pažljivo izbjegavali javno komentirati ovaj spor, iako je izvjesno da se iza scene vode intenzivne konzultacije, prenose agencije. 

EU protiv zabrane

„Pažljivo pratimo situaciju i u kontaktu smo s obje strane“, rekla je Tanjugu ovih dana glasnogovornica Kocijančič, dok je posebni predstavnik EU-a u Prištini Samuel Žbogar izjavio kako je zabrana za srpske dužnosnike „posljedica nervoze obje strane“.

„Mislim da je pretjerano zabraniti sve posjete srpskih dužnosnika Kosovu u vrijeme izbora, pošto znamo kako je svima nama u interesu da što više ljudi izađe na izbore. U tom smislu, važno je da dolaze srpski dužnosnici i objašnjavaju ljudima što će se dogoditi sa zdravstvom, obrazovanjem, hoće li ili neće izgubiti posao. Posebno na sjeveru Kosova ima mnogo pitanja koja još nemaju odgovor“, rekao je Žbogar tokom posjeta Prištini. 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO