Franco Frattini novi savjetnik Vlade Srbije

Frattini će svoje aktivnosti provoditi bez naknade i putem ličnih kontakata s prvim potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem (EPA)

Bivši šef italijanske diplomatije i potpredsjednik Evropske komisije Franco Frattini prihvatio je poziv Vlade Srbije da u ulozi savjetnika pomogne u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, posebno kada je riječ o poglavljima 23 i 24 pristupnih pregovara, prenosi agencija Tanjug u ponedjeljak.

Frattini će svoje aktivnosti provoditi bez naknade i putem ličnih kontakata s prvim potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, saopćila je Vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Vlada Srbije uputila je poziv Frattiniju, bivšem potpredsjedniku EK-a i komesaru za pravosuđe, slobodu i sigurnost te bivšem ministru vanjskih poslova Italije da pomogne Srbiji na njenom putu ka EU, navedeno je u saopćenju.

Dugogodišnje iskustvo

Zahvaljujući izuzetnom i dugogodišnjem iskustvu na najvišem nivou u evropskim i svjetskim institucijama i kredibilitetu u međunarodnoj zajednici, Frattini će pomoći Vladi Srbije u procesu evropskih integracija, posebno u vezi sa poglavljima 23 i 24 pristupnih pregovora, navedeno je u saopćenju.

Frattini je objavio u ponedjeljak na svom Twitter nalogu da je prihvatio da bude Vučićev savjetnik s ciljem da se ojača evropska perspektiva Srbije.

“Moji nezavisni savjeti ići će vicepremijeru Vučiću o tome kako da se ojača evropska perspektiva Srbije. Prvo refome”, piše u njegovoj poruci na toj društvenoj mreži.

On je dodao da će raditi bez naknade.

Izvor: Agencije