Počelo izdavanje pograničnih propusnica

U Bosni i Hercegovini je počelo izdavanje pograničnih propusnica za građane Hrvatske, nakon tri mjeseca kašnjenja. S propusnicama stanovnici pograničnih područja obje države mogu lakše i brže preći granicu, bez pasoša. Međutim, mnogi i dalje ne znaju koje su njihove prednosti.

Granični prelaz u Gradišci jedan je od najprometnijih u Bosni i Hercegovini. Više od 2.000 putnika dnevno pređe ovaj most. Mnogi od njih žive u blizini granice. Građani na bosanskohercegovačkoj strani znaju da im sada treba biometrijski pasoš za prelazak u Hrvatsku.

“A kad budem išla, čula sam samo da više ne mogu s ličnom kartom”, kaže Hajra Futić iz Gradiške.

“Niti sam prelazio u Hrvatsku od kada je ušla u Evropsku uniju, niti sam upoznat sa pravima i obavezama građana kad prelaze”, rekao je njen sugrađanin Miloš Bakić.

U pojasu od pet kilometara

Osim pasoša, druga je mogućnost za bh. građane korištenje propusnice. Izdaje se za osobe koje žive u pojasu od pet kilometara od granice. Uz ličnu kartu ili pasoš moraju podnijeti zahtjev, uplatiti taksu od 30 eura i priložiti dokaz da često prelaze granicu, jer u susjednoj državi imaju porodicu, posao, poljoprivredno zemljište ili nekretnine.

Ako ispunjavaju te uslove, granicu mogu prelaziti bez biometrijskog pasoša, na najbližem graničnom prelazu s Hrvatskom. Propusnice za njih izdaje Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske, a preuzimaju ih u nadležnoj policijskoj upravi.

Za državljane Hrvatske vrijede isti uslovi za izdavanje propusnice. Iako oni i dalje granicu mogu prelaziti s ličnom kartom, odnosno s osobnom iskaznicom.

Željko Anušić iz Stare Gradiške (Hrvatska) u Bosnu i Hercegovinu dolazi dva-tri puta sedmično zbog kupovine. Kaže da mu pogranična propusnica ne treba.

“Imam osobnu iskaznicu, na koju normalno prelazim. E, sad… Nitko nam još nije dao nikakve podatke. Da li to nešto vrijedi, je l’? Ta propusnica… Ne znam, u biti, koje su prednosti same propusnice u odnosu na osobnu iskaznicu koju već sad koristim”, kazao je on.

Taksa skuplja od pasoša

U Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine kažu da su spremni za izdavanje dokumenata građanima Hrvatske.

“Oprema je instalirana za izdavanje pograničnih propusnica u Područnoj jedinici u Gradišci. Procedura je slična kao i za izdavanje biometrijske lične karte. Građani koji budu došli da podnesu zahtjev za pograničnu propusnicu treba da se fotografišu, daju otisak prsta i uzorak rukopisa”, izvještava sa Graničnog prelaza u Gradišci reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

U Hrvatskoj je ovaj proces počeo prije pet mjeseci.

“Lica, koja su dobila propusnicu na osnovu prethodnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Hrvatske ne podliježu plaćanju takse od 60 konvertibilnih maraka (30 eura), odnosno oni će samo zamijeniti svoju pograničnu propusnicu i dobiće novu na osnovu novog sporazuma”, izjavio je Jovan Pecija iz Granične policije Bosne i Hercegovine.

Građanima Bosne i Hercegovine dodatni problem je i cijena takse, zbog koje je propusnica skuplja od pasoša. Bosna i Hercegovina je uputila zahtjev Hrvatskoj za nižu cijenu.

Izvor: Al Jazeera