Hrvatska: Radne knjižice otišle u historiju

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju u historiju su otišle radne knjižice. Poslodavci su ih do kraja rujna morali vratiti radnicima.

Umjesto knjižica, sada postoji elektronička baza podataka, u koju svako može pristupiti pomoću sopstvene lozinke. Dio je to projekta “E-građani”, kojim se u Hrvatskoj želi smanjiti administracija i izbjeći šalteri.

Umjesto u radnoj knjižici, svi podaci su online. Dovoljno je preuzeti vlastito korisničko ime i lozinku u bilo kojoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Cijeli postupak traje nekoliko minuta.

Potvrde o godinama staža, bivšim poslodavcima, pa i okvirni izračun mirovine – sada je sve dostupno iz udobnosti vlastitog doma.

Manje papira i šaltera

“Može se i kontrolirati prijašnje poslodavce, da li su ih prijavljivali, da li su uredno izvršavali svoje obveze, što ljudi prije nisu mogli. I može si sam kreirati potvrdu za budućeg poslodavca ili za neke druge potrebe”, rekao je Filip Dujmović, glasnogovornik Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Cijeli sustav povezan je sa Zavodom za zapošljavanje. Što znači – manje papira i manje šaltera.

“Na Zavodu za zapošljavanje tako vam nitko više neće tražiti radnu knjižicu. Preporuka je da je, ipak, čuvate, jer ona ostaje dokument, ali – van upotrebe. Umjesto uvidom u knjižicu, na Zavodu za zapošljavanje kliknut će mišem i imati sve podatke”, izvještava iz Zagreba reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

“Mi možemo jednim klikom provjeriti da li je on u radnom odnosu trenutno ili nije. A drugim klikom možemo dobiti ispis cjelokupnog radnog iskustva osobe koja se kod nas prijavila, bilo zbog traženja posla, ali i zbog ostvarivanja prava za vrijeme nezaposlenosti”, rekla je Kristina Alerić, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Leona iz Zagreba je nezaposlena grafičarka. Pomalo se brine zbog novog elektroničkog sustava.

‘Može sustav pasti’

“Al’ mi je bilo bolje kad sam vidjela crno na bijelo da mi piše, nego ovako, može sustav pasti, nešto se izbrisati, nešto dodati. Pa onda, može se sve krivo napisati”, skeptična je ona.

“Ne znam kako će to ići dalje, da li će se dobro evidentirati, da li će kompjutori pamtiti sve, da neće doći do rušenja sustava, šta onda?”, dodaje njena sugrađanka Anica.

Sustav je siguran, poručuju mjerodavni, a oni koji se ne snalaze s internetom i dalje sve usluge mogu dobiti u hrvatskom Zavodu za mirovinsko osiguranje.

“Sve je na tragu povezivanja institucija, osloboditi građane viška čekanja u redovima, nepotrebnih papira, dokumenata”, kazala je Kristina Alerić.

Idući korak bit će povezivanje s centrima za socijalnu skrb, Poreznom upravom, Trgovačkim sudom, što znači još više “E-građana” i još manje papira i šaltera.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO