Objavljen konačan broj birača izvan Kosova

Sekretarijat Centralne izborne komisije Kosova objavio je izvještaj u kojem se navodi konačan broj birača koji će glasati izvan Kosova tokom lokalnih izbora koji su planirani za 3. novembar.


Dačić: Srbiju niko ne može da ponižava

Od 41.000 naknadnih prijava, gotovo 39.000 bilo je iz Srbije. Pravo za glasanje, po osnovu naknadnog upisa, stekle su 8.383 prijavljene osobe od kojih je 6.427 prijava iz Srbije.

Na Kosovu je u četvrtak zvanično počela predizborna kampanja za lokalne izbore. Više od milion i po glasača birat će svoje predstavnike među 103 političke stranke – 224 kandidata za gradonačelnike i više od 7.700 kandidata za skupštine.

Za Al Jazeeru je početkom sedmice potvrđeno iz CIK-a kako je prihvaćeno 6.500 od blizu 39.000 prijava iz Srbije, odnosno blizu 16 posto, na što je reagirao ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, Aleksandar Vulin.

„Ono što trenutno radi CIK u Prištini i pokušava aktivno da smanji broj naših prijavljenih birača, interno raseljenih lica je neprihvatljivo i sutra će se u Briselu razgovarati o tome“, kazao je Vulin i dodao:

Nastavak krize između Beograda i Prištine

Kriza između Beograda i Prištine, u vezi sa nedolaskom zvaničnika Srbije na Kosovo tokom kampanje za lokalne izbore, nastavila se u petak. Premijer Srbije Ivica Dačić kazao je da odluke Prištine o zabrani njegovog odlaska na Kosovo predstavljaju direktnu opstrukciju Briselskog sporazuma.

On je poručio da Srbiju niko ne može ponižavati, te da je interes Beograda da se pregovarački proces u Briselu nastavi. Dačić je potvrdio kako je prihvatio poziv Catherine Ashton da u ponedjeljak u Briselu razgovara sa Hashimom Thacijem, kosovskim premijerom.

Ministarstvo pravde Kosova u četvrtak je odbilo zahtjev Dačića da posjeti Štrpce, u okviru početka kampanje za lokalne izbore, uz obrazloženje da je posjeta motivirana stranačkim poslovima. 

„Svako onaj ko je interno raseljeno lice ima pravo glasa, i svaki Srbin na Kosovu i Metohiji ima to pravo. Mi zahtevamo od međunarodne zajednice da to pravo poštuje i da ne dopusti da strah Prištine od izlaska Srba na izbore nadvlada pravo i prirodnu pravdu.“

Kampanja protiv izbora

Demokratska stranka Srbije (DSS) u petak je predala Ustavnom sudu ove države prijedlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti sporazuma o telekomunikacijama i energetici Beograda i Prištine, čime je započela kampanju protiv izbora na Kosovu.

Potpredsjednik DSS-a Slobodan Samardžić je, poslije predaje zahtjeva, rekao da su ti sporazumi potpisani 13. septembra u Briselu i da su posljednji u nizu sporazuma „kojima Srbija predaje Kosovo Albancima“.

On je ispred zgrade Ustavnog suda u Beogradu rekao novinarima i da su potpisivanjem tih sporazuma energetski i sistem telekomunikacija predati Prištini čime su prekršeni Ustav i zakoni Srbije.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Na Kosovu je zvanično počela predizborna kampanja za lokalne izbore. Više od milion i po glasača birat će svoje predstavnike među 103 političke stranke – 224 kandidata za gradonačelnike i više od 7.700 kandidata za skupštine. Prilog Avnija Ahmetaja.

Published On 03 Oct 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO