RH: Prihvaća se raspisivanje referenduma

Grbin se ne slaže s mišljenjem Ustavnog suda da je pitanje o ustavnoj definiciji braka u skladu s Ustavom, ali će to kao zastupnik poštovati (Al Jazeera)

Odbor za zakonodavstvo Hrvatskog sabora podržao je prijedlog odluke o raspisivanju referenduma inicijative ‘U ime obitelji’, na kojem bi se građani izjašnjavali jesu li za to da se u Ustav unese kako je brak životna zajednica muškarca i žene.

Iako će raspisivanje referenduma prihvatiti, vladajući smatraju da je referendumsko pitanje duboko diskriminirajuće i na rubu ustavnosti.

Činjenicu da Ustavni sud u svom upozorenju nije problematizirao sadržaj referendumskog pitanja, u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) tumače kao poruku da je ono u skladu s Ustavom.

Grbin: Ne slažem se, ali poštujem

Predsjednik saborskog odbora za Ustav Peđa Grbin izjavio je danas kako se ne slaže s mišljenjem Ustavnog suda da je referendumsko pitanje o ustavnoj definiciji braka u skladu s Ustavom, ali da će kao saborski zastupnik to poštovati.

“Iako smatram da je referendumsko pitanje inicijative ‘U ime obitelji’ duboko diskriminatorno, ne preostaje mi ništa drugo nego da raspišem referendum, s tim da u raspravi u Hrvatskom saboru apeliramo na građane da ne osuđuju nekoga samo zato što voli na drugačiji način nego što oni vole”, rekao je predsjednik Odbora za Ustav, Peđa Grbin (SDP).

S druge strane, njihovi koalicijski partneri najavljuju da će na saborskoj raspravi od Ustavnog suda zatražiti mišljenje je li pitanje u skladu s Ustavom.

U Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) misle da je za to prekasno. Pitanje za njih nije sporno, a smatraju da bi se trebalo posvetiti boljem definiranju referendumskog zakonodavstva.

“Članovi SDP-a svašta tvrde, pogotovo vezano uz referendum. Koga bi se diskriminiralo činjenicom da ste definirali instituciju braka ja ne znam, dakle to nije upereno ni protiv koga drugoga. Definicija braka samo dodatno precizira na što se misli u konkretnom slučaju, a sve ostale zajednice, zajednički život drugih vrsta partnera time nije doveden u pitanje”, rekao je zastupnik HDZ-a Davorin Mlakar.  

Hrvatski Sabor bi o raspisivanju referenduma trebao raspravljati idućeg tjedna.

Josipović: Treba se držati mišljenja Ustavnog suda 

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da bi nakon objavljenog mišljenja Ustavnog suda pravno pitanje razumijevanja referenduma trebalo biti riješeno.

“Ustavni sud je izrazio svoje mišljenje, nije presudio, ali mislim da je nakon toga stanovišta Ustavnog suda pravno pitanje razumijevanja referenduma apsolvirano i da ga se treba držati”, rekao je Josipović novinarima na kraju dvodnevnog radnog posjeta Nizozemskoj.

“Kada je riječ o referendumskom pitanju, s obzirom na dileme koje postoje, različitosti i s obzirom na činjenicu da se društvo polariziralo oko toga je li taj referendum prihvatljiv sa stanovišta ljudskih prava ili nije, mislim da bi bilo dobro da referendumsko pitanje dođe pred Ustavni sud i da on da svoj pravorijek o tome je li to pitanje umjesno ili nije”, rekao je Josipović .

Izvor: Al Jazeera i agencije