Pola udruga protiv odvojene Kolone sjećanja

Polovica udruga smatra da dvojni protokol razjedinjuje branitelje i ostale sudionike hodočašća te omalovažava žrtve Vukovara (EPA)

Sedam od ukupno 14 braniteljskih i stradalničkih udruga, članica vukovarske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ogradila se od namjere Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga organizira paralelni protokol i Kolonu sjećanja, izvan službenog protokola obilježavanja toga spomendana. 

“Mišljenja smo da dvojni protokol razjedinjuje branitelje i ostale sudionike hodočašća i omalovažava žrtve Vukovara, te stoga pozivamo članove Stožera za obranu hrvatskog Vukvoara da još jednom preispitaju svoju odluku i odustanu od nje”, navodi u današnjem priopćenju predsjednik Koordinacije Zdravko Komšić, javlja Hina. 

Inače, Komšić je početkom svibnja napustio Stožer, protiveći se potpori koju je Stožer na lokalnim izborima u Vukovaru dao koaliciji predvođenoj Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) i Hrvatskom strankom prava dr. Ante Starčević (HSP AS).

Podjela na sastanku Koordinacije

Među vukovarskim udrugama koje su potpisale priopćenje o protivljenju namjeri Stožera da organizira zasebni protokol su Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, vukovarska HVIDR-a, Hrvatska udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Hrvatska udruga vukovarskih branitelja iz Domovinskog rata “Vukovar 91”, Nezavisni dragovoljci Hrvatske, Udruga braniteljica Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije te Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

“U potpunosti podržavamo službeni protokol kao i svih ovih godina”, ističu u priopćenju.

Najavu Stožera pak podržavaju Udruga umirovljenika MUP-a vukovarskih branitelja Domovinskog rata, Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja “Vukovarska majka”, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Udruga hrvatskih branitelja-dragovoljaca Domovinskog rata, Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata liječenih od PTSP-a, Zajednica povratnika Hrvatske te Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata.

Do podjele među udrugama, članicama Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, došlo je jučer na sastanku Koordinacije.

Nakon što nije postignut dogovor, otkazana je i najavljena konferencija za novinare Koordinacije te je rečeno kako će se do kraja tjedna održati novi sastanak s ciljem zauzimanja konačnog stava Koordinacije oko toga pitanja.

Igor Gavrić, glasnogovornik Stožera, nije odgovorio na upit Hine znači li organiziranje zasebnog protokola i dvije Kolone sjećanja, kako je sinoć potvrđeno novinarima nakon sastanka Stožera. 

Rekao je kako se radi na Stožerovu programu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji će javnosti biti predstavljen narednih dana.

“S obzirom da Vlada nema političke volje prestati kršiti zakon i Ustav te ne želi skinuti protuustavno i protuzakonito postavljene dvojezične ploče u gradu Vukovaru, mi ćemo 18. studenoga biti negostoljubivi za vladajuće. Ako neke članice Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara misle da treba postupiti drugačije, neka tako učine”, izjavio je Gavrić.

‘Udari na Stožer sa svih strana’

Naglasio je kako će se 18. studenoga na najbolji način vidjeti jedinstvo hrvatskih branitelja, ratnih stradalnika, molitelja (predstavnici Katoličke crkve) i hranitelja (seljačke udruge), a potporu Stožera toga će dana, kazao je, svojom nazočnošću izraziti i predstavnici nekoliko studentskih udruga.

Stožer je danas uputio i priopćenje u kojemu upozorava kako su se “udari na Stožer pojačali sa svih strana do krajnjih granica” te da je Stožer izložen “podmetanjima svih vrsta” i “medijskim iskrivljavanjima na dnevnoj osnovi”.

Podsjeća se na odluke sa sinoćnjeg sastanka Stožera, među kojima i na najave raspisivanja referenduma o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta, kao i da će Vukovar 18. studenoga biti “negostoljubiv za vladajuće”.

“Stožer je Hrvatsku definirao kao Vukovarsku Hrvatsku i Nevukovarsku Hrvatsku. Tko gdje pripada? Vidjet će se 18.11.”, stoji u priopćenju.

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo danas je bio nedostupan novinarima. No, vezano uz namjere Stožera da organizira zaseban protokol priopćenjem se oglasio prije nekoliko dana, ističući da je Vukovar proteklih godina činio sve da se odluka Sabora o proglašenju Dana sjećanja provede dostojanstveno i na primjeren način, zbog svih onih koji su najzaslužniji za priznanje i slobodu Hrvatske.

Josipović protiv dvije povorke

“Tko sebi može dati za pravo proglašavati nepoželjnima 18. studenoga u Vukovaru bilo koga, pa tako i predstavnike najviših državnih institucija u Republici Hrvatskoj, legalno izabranih na demokratskim izborima”, zapitao je Sabo u priopćenju.

Ocijenio je “potpuno neodgovornim i neprimjerenim” pozivati na bojkot stradanja žrtava Vukovara u Domovinskom ratu.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović kazao je u srijedu kako bi Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga trebao biti dan nacionalnog jedinstva i usprotivio se mogućnosti da gradom prođu dvije povorke sjećanja. 

“Nije dobro da postoje dvije povorke u Vukovaru. Dan kada se sjećamo vukovarskih žrtava trebao bi biti dan nacionalnog jedinstva, dan kada ćemo svi, bez obzira na politička opredjeljenja, bez obzira na nacionalnu pripadnost, bez obzira na svojstvo koje imamo, biti tamo da se poklonimo žrtvama i to mora biti jedina svrha toga skupa”, rekao je predsjednik Josipović.

Izvor: Agencije