Kosovo: Većina Srba sa severa protiv izbora

Na pitanje da li će izaći na izbore, 45% ispitanika odgovorilo je da neće (EPA)

Istraživanje stavova Srba sa severa Kosova o predstojećim lokalnim izborima, koje je krajem septembra sproveo Forum za etničke odnose, pokazuje da većina Srba smatra da su izbori u funkciji priznavanja Kosova.

Dominira negativan stav i prema Briselskom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer većina građana nije dovoljno informisana o tome šta on podrazumeva. Anketa je rađena na uzorku od 560 ispitanika.

Na pitanje da li će izaći na izbore, 45% ispitanika odgovorilo je da neće, 24,9% još ne zna da li će i za koga glasati, 18,7% će izaći na izbore, ali ne žele da kažu za koga će glasati, dok je 9,4% ispitanika reklo da će precrtati listić.

Upitani o funkciji izbora, 58,2% ispitanika smatra da su izbori u funkciji priznavanja nezavisnosti Kosova, a 19,3 %  da su izbori u funkciji nastanka zajednice srpskih opština, predviđenih Briselskim sporazumom

Međusrpski konflikti

Nenad Đurđević iz Foruma za etničke odnose kaže da predstojeće izbore, zakazane za nedelju, karakteriše atmosfera nesigurnosti i međusrpski politički konflikti.

Odluku da li će izaći na izbore, veliki broj građana doneće na sam dan izbora, a izlaznost će zavisiti pre svega od procene bezbednosti i regularnosti izbora.

“Sad je glavna tema međusrpski odnosi i međusrpski problemi i nepoverenje i politički konflikti, visoko je nepoverenje u lidere, vođe lokalne zajednice, uglavnom  opis je da su oni korumpirani, da slušaju Beograd i da nemaju svoje mišljenje, kao i da ne pitaju građane koje predstavljaju za odluke. Ono što je karakteristika je da svi očekuju promene posle izbora, ali da ne znaju kako će se promene odraziti na njih”, rekao je Đurđević.

Izvor: Al Jazeera