Kalmeta kazneno prijavio sindikalca Stanića

Kalmeta je protiv predsjednika Nezavisnog cestarskog sindikata Mijata Stanića podnio tri kaznene prijave (Al Jazeera)

Potpredsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i zadarski gradonačelnik, te bivši hrvatski ministar prometa Božidar Kalmeta, danas je protiv predsjednika Nezavisnog cestarskog sindikata Mijata Stanića podnio tri kaznene prijave, kojima tog sindikalca tereti da ga je oklevetao u javnosti, dovodeći ga u vezu s navodnim financijskim malverzacijama u cestogradnji. 

“Danas sam napisao kaznenu prijavu protiv sindikalista Mijata Stanića i poslao poštom državnim institucijama. Ne mislim se njim prepucavati preko medija, dosta je toga. To on radi, ja neću”, izjavio je Kalmeta novinarima.

Stanić ranije prijavio Kalmetu

Dodao je da je predao tri prijave protiv Stanića, ne želeći precizirati za koja kaznena djela ga točno tereti, te rekavši da će o tome govoriti na sudu. “Koristio sam isječke iz medija, s televizije, a sve vezano za neistine, klevete, lažna prijavljivanja i tako dalje”, rekao je Kalmeta, javlja Hina.

Do prijave je došlo nakon što ga je Stanić, po izbijanju u javnost nove afere u Hrvatskim autocestama (HAC), prije dva dana kazneno prijavio Državnom odvjetništvu za udruživanje u zločinačku organizaciju sa svojim bivšim suradnicima u tadašnjem Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. 

Kalmeta je, pak, još prije toga najavio da će tužiti Stanića za klevetu. “Dosta mi je tog lika koji me se već mjesecima uhvatio kao pijan plota. Zašto – ne znam”, izjavio je Kalmeta prije nekoliko dana, odgovarajući na Stanićeve optužbe.

Najavu prijave shvatio kao prijetnju

Komentirajući pritvaranje Josipa Sapunara, bivšeg financijskog direktora HAC-a osumnjičenog zajedno s još sedam osoba u slučaju Remorker za izvlačenje gotovo pet milijuna eura iz HAC-a, Stanić je zadnjih dana u više navrata u medijima govorio kako je novac završavao kod bivšeg ministra Kalmete i njegova tadašnjeg najbližeg suradnika Zdravka Livakovića.

Stanić je u ponedjeljak Kalmetu kazneno prijavio za udruživanje u zločinačku organizaciju ističući kako, s obzirom na dokumentaciju i saznanja koja ima o “pljački u cestogradnji za vrijeme vladavine Božidara Kalmete”, osjeća obvezu i dužnost prijaviti bivšeg ministra i njegove suradnike.

Stanić je tada također naglasio da, kako je Kalmeta još prošlog tjedna najavio prijavu protiv njega zbog klevete, ali to nije učinio, samu najavu tužbe smatra prijetnjom.

Izvor: Agencije