Priština: Nema zabrane za posjete iz Srbije

Zvanična Priština izjavila je da nema odluke o zabrani ulaska političara iz Srbije na Kosovo, ali da će pojedinačno odlučivati o svakom zahtjevu za posjetu dužnosnika Srbije Kosovu.

Jučer je posjeta zabranjena premijeru Ivici Dačiću što je prouzrokovalo brojne reakcije iz Srbije.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je kako je ponašanje prištinske administracije nedopustivo, a Dačić zaprijetio prekidom dijaloga s Prištinom. 

Sastanak Dačića i Thacija

Novi sastanak premijera Srbije Ivice Dačića, kosovskog premijera Hašima Thacija i visoke predstavnice Europske unije Catherine Ashton bit će održan u ponedjeljak 7. listopada u Bruxsellesu, najavljeno je iz ureda visoke predstavnice.


Ilir Deda o zabrani političarima iz Srbije

“Cilj sastanka je analizirati napredak u primjeni Briselskog sporazuma, a posebno uoči lokalnih izbora na Kosovu 3. studenog”, navedeno je u priopćenju.

Dačić je u srijedu upozorio Bruxelles kako će prekinuti sudjelovanje u pregovorima ukoliko Priština ne bude dozvoljavala srpskim dužnosnicima da posjećuju Kosovo do kraja izborne kampanje.

“Upozorio sam Brisel i ambasadore Kvinte da je odluka vlasti u Prištini skandalozna i da predstavlja udarac mirovnom procesu”, rekao je Dačić za beogradsku Politiku.

Zamjenik kosovskog premijera Hajredin Kuci izjavio je Tanjugu da od četvrtka, kada počinje kampanja za lokalne izbore na Kosovu, nijednom dužnosniku Srbije neće biti dozvoljen dolazak na Kosovo sve do 1. studenog, kada se kampanja završava.

Zvanična Priština tvrdi da nikakve zabrane nema.

Ilir Deda iz Kosovskog instituta za razvoj politika ukazuje na mogući nedostatak koordinacije u Vladi Kosova.


Jelena Milić o sporu Prištine i Beograda

“Danas smo čuli dve izjave od šefa kabineta premijera i ministarke za evropske integracije” i dodao da u Prištini ne postoji jasnoća u vezi jučerašnje odluke ministra pravde koju je danas demantirao premijer Kosova ili njegovi najbliži saradnici.

Kredibilitet EU-a upitan

“Ako ja kao potpisnik Briselskog sporazuma i predstavnici Vlade, koji su ga podržali i radili na njegovoj implementaciji, ne možemo na Kosovo da odemo i pozovemo Srbe da izađu na lokalne izbore, onda se postavlja pitanje svrsishodnosti mog daljeg učešća u dijalogu”, rekao je Dačić, koji je u petak planirao posjetiti Štrpce.

Ocijenio je kako je tim potezom Prištine doveden u pitanje kredibilitet Bruxellesa, pod čijim okriljem se dijalog odvija, te najavio da će vlasti u Srbiji u četvrtak razgovarati o daljim koracima, te zatražiti stav EU-a o ovom pitanju.

Prištinski tisak prenosi kako bi Beograd i Priština do petka trebali riješiti sporna pitanja u vezi s primjenom Briselskog sporazuma, navodeći da bi u slučaju izostanka rješenja na ekspertskom nivou u EU-u mogli razmotriti i održavanje sastanka premijera Dačića i Thacija.

Po okončanju prethodnog kruga razgovora u Bruxellesu Dačić je novinarima rekao da se idući susret dvojice premijera planira tek nakon lokalnih izbora na Kosovu.

Izvor: Agencije