Milanović spušta tenzije u slučaju INA-MOL

Nakon žestokog jučerašnjeg odgovora mađarske Vlade na Interpolovu potjernicu i nalog za uhićenje predsjednika Uprave mađarske naftne kompanije MOL Zsolta Hernadija, u hrvatskoj Vladi smiruju tenzije.

Predsjednik uprave MOL-a Zsolt Hernadi je na crvenoj Interpolovoj tjeralici i odnosi između Mađarske i Hrvatske zategnutiji su nego ikad. Mađarska Vlada prijeti prodajom dionica INA-e, a njihov ministar vanjskih poslova otkazao je dolazak na Croatia forum u Dubrovnik. U Hrvatskoj su službeni izvori šutjeli do jutros, izvijestila je reporterka Al Jazeere Ivana Brkić-Tomljenović.

Međutim, premijer Hrvatske Zoran Milanović pokušava spustiti tenzije.

„Ne shvaćam to kao ratno stanje, tako nećemo komunicirati. Mađarsku Vladu mogu donekle razumjeti, dakle bez komentara vas molim”, rekao je premijer Hvratske.

Pa se ministar financija, inače razgovorljiv o INA-i, toga slijepo i držao.

„Sve ćete dobiti u uredu Vlade”, kazao je kratko ministar finansija Slavko Linić.

Zato dopuštenje za govoriti ima ministar gospodarstva, koji vodi hrvatski pregovarački tim za izmjenu dioničarskog ugovora s MOL-om.

„Sve što mogu reći nakon jučerašnje odluke mađarske Vlade jest da su pregovori dobro krenuli, da smo dogovorili strateške interese i stoga sam malo iznenađen i začuđen reakcijom mađarske Vlade“, kaže ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

U hrvatskoj Vladi nisu htjeli komentirati današnje priopćenje mađarske naftne kompanije MOL da će se u slučaju prodaje svog udjela u Ini konzultirati s hrvatskom Vladom kao potencijalnim kupcem.

Na upit Hine, iz Vlade je odgovoreno kako se neće očitovati sve dok hrvatski pregovarački tim ne dobije službeno stav MOL-a.


Tenzije između Hrvatske i Mađarske

Hrvatsko pravosuđe sumnjiči Hernadija da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera, kako bi mađarski MOL dobio upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji INA-i, iako nemaju većinski paket dionica.

MOL ima 49,1 posto, a hrvatska Vlada 44,8 posto udjela. 

Sanader je u međuvremenu nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora, a hrvatska Vlada odlučila je revidirati ugovor. 

„Ja mogu samo reći da nisam sretan što se ovo događa. Hrvatska Vlada s ovime nema nikakve veze, Kako ćemo i pod kojim okolnostima nastaviti razgovore, dogovorit ćemo se”, kaže hrvatski premijer.

Hrvatska je nezadovoljna i razinom mađarskih ulaganja u INA-u. S druge strane, Mađari su Hrvatskoj zaprijetili tužbom, jer je trebala, a nikad nije preuzela plinski biznis u INA-i, koji joj donosi velike gubitke.

Mogućnost dogovora

Mađarski ministar vanjskih poslova Janos Matronyi poručio je, komentirajući naftni spor Hrvatske i Mađarske, kako “mađarska strana više ne može skrivati svoje mišljenje, ali to ne isključuje mogućnost dogovora”, dok Europska komisija ističe da Hrvatska ima pravo izdati uhidbeni nalog za direktora MOL-a, na koji se ne može politički utjecati, prenose agencije.


Slučaj INA – MOL u Mađarskoj

Mađarska Vlada u srijedu je od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje INA-inih dionica, na dan kada je mađarska policija primila zahtjev za uhićenje Hernadija, koji se nije odazvao na pozive za ispitivanje u Hrvatskoj.

Šef mađarske diplomacije je kazao kako potez mađarske Vlade “nije drastičan” i da dolazi u vrijeme kada “stižu signali kako suradnja u središnjoj Europi i jačanje gospodarskih veza nisu visoko na dnevnom redu u Hrvatskoj”.

“Ako hrvatska Vlada sada misli da je prodaja dionica kompanije INA-MOL-u bila loša odluka, bolje je prodati udio MOL-a”, rekao je i dodao kako je “energetska suradnja Hrvatskoj možda manje važna nego što smo mislili”.

O svemu se izjasnila i glasnogovornica povjerenice za pravosuđe EK-a Mine Andreeve, koja je rekla da je izdavanje uhidbenog naloga za direktora MOL-a Zsolta Hernadija isključivo pravna stvar, na koju se ne može politički utjecati.

“O svakome slučaju odlučuju međunarodne pravosudne vlasti”, kazala je Andreeva, dodajući da EK ne može zauzimati stav prema mogućem ishodu slučaja Hernadija, kojega Hrvatska traži radi navodnog podmićivanja bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera.

Službena Budimpešta smatra da slučaj INA-MOL više nije isključivo pitanje poslovnih nesuglasica između vlasnika, nego da se radi o “sumnjivim i nezakonitim postupcima” i drži kako ima pravo odlučiti hoće li ostati vlasnica.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO